EPA/Đorđe Savić
Patrijarh srpski Irinej

“Ne vidim o čemu bi se pregovaralo sa Vladom Crne Gore pošto je jedino rešenje da se povuče Zakon o slobodi veroispovesti”, izjavio je patrijarh SPC Irinej i izrazio brigu da ne dođe eventualno do fizičkih obračuna sa narodom i prolivanja krvi pošto, kako kaže, postoje indicije da bi se tako nešto moglo desiti.

Patrijarh srpski Irinej je na kraju svoje posete SPC u SAD, gde je predsedavao vanrednim Crkvenim Saborom na Floridi, govorio o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori za Sabornik.net i tom prilikom istakao da u spornom zakonu nema ni govora o verskoj slobodi već o želji da se dođe do svetinja i manastirskih imanja, koje bi se poverile “nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću”, koji je raščinjen zbog nedela.

Irinej ističe da je činjenica da Dedeića ni narod u Crnoj Gori nije prihvatio.

– Jedino se plašimo da se tu ne izvedu momenti i neki slučajevi, gde može doći do nekih fizičkih obračuna i čak do prolivanja krvi, što bi bila tragedija, a postoje indicije da bi se tako nešto moglo desiti. Crnogorci kažu: branićemo životima svojim naše svetinje. Poruka je vrlo jasna koju treba uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore i mira – poručio je srpski patrijarh.

Situacija u Crnoj Gori je, kaže, veoma osetljivo pitanje. On navodi da ono što je Đukanović učinio, to je ne samo nezakonito, već i protiv svake pameti.

– On atakuje na najveće svetinje sprske i crnogorske, kao što su Ostrog, Cetinjski manastir, Morača i druge svetinje – naveo je Irinej i podsetio da Đukanović tvrdi da je to bila državna imovina do 1918. godine koja je navodno kasnije prešla u srpske ruke.

– To nije istina i ne samo da to nije istina, nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez srpske crkve Crna Gora danas ne bi ni postojala, to je činjenica. Tamo su mitropoliti bili gospodari Crne Gore i to što se dešava tamo jesu mirne demonstracije, koje su molitvene i odvijaju se na jevanđeoski način, nikoga ne ugrožavajući već moleći se Bogu u svojim svetinjama i čineći litije da skrenu pažnju vlastima – rekao je Irinej.

Kaže da ga posebno raduje to što je takav stav zauzela i Amerika i izrazio očekivanje da će to doći do “ušiju gospodara Crne Gore”, kao i da mu je drago što je to došlo i do “Elpidofora i drugih u Americi”.

Američki arhiepiskop Elpidofor je ranije u pismu državnom sekretaru SAD Majku Pompeu naveo da se u Crnoj Gori krše ljudska i verska prava pravoslavnih hrišćana.

Poglavar SPC ukazuje da postoji “neka želja da se Crna Gora oslobodi Srba, da se oslobodi same sebe”.

– To je iskušenje našeg vremena, nadamo se i raduje nas što svet uviđa to stanje pošto su svi uputili savet Đukanoviću da se od toga odustane i da se stupi u pregovore sa SPC – naveo je Irinej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here