Patrijarh Irinej osveštao badnjak

0
Patrijarh Irinej je prilikom čina blagosiljanja i osveštanja badnjaka rekao da unošenjem Badnjaka u svoje domove pravoslavni Srbi u njih, ali pre svega u svoja srca, unose Hristovu ljubav i svetlost koja će osvetliti njihove živote.

Hristos se rodi

Božić, kao najradosniji pravoslavni praznik, kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, svetkuje se tri dana. Za vreme Božićnih praznika ljudi se pozdravljaju tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi". Za Božićnom trpezom neizostavni su pogača – česnica i mrsna pečenica nakon posta.

Uobičajeno je da se za Božić nigde ne ide u goste, već da članovi porodice najradosniji praznik provedu za svojim ognjištem objedinjeni ljubavlju u Hristu.

"Neka bude svetlost i neka nam je blagosloven ovaj dan", rekao je patrijarh Irinej, koji je predvodio večernju službu.

Govoreći o poreklu badnjaka, patrijarh Irinej je naglasio da je očito da su Srbi taj "simbol bdenja" nasledili od predaka, koji su ga, opet, preuzeli iz stare hrišćanske tradicije.

"Prema onom što Biblija kaže, nekada je raslo drvo života. Danas to drvo života ne postoji samo u tradiciji jevrejskog naroda nego je kao badnjak prisutno i u Srba i uzima se kao simbol, spomen ljubavi i svetlosti", rekao je patrijarh Irinej.

Božićnom liturgijom u Hramu Svetog Save u ponoć načalstvovaće Njegovo preosveštenstvo vladika toplički, vikar patrijarha srpskog, Arsenije.

Na praznik Rođenja Hristovog – Božić Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu u 9.00 časova služiće patrijarh Irinej.

Patrijarh je u božićnoj poslanici pozvao na mir, opraštanje, ljubav, a Srbima na Kosovu i Metohiji poručio da tamo ostanu da žive. On je naglasio da se u godini koja dolazi moli da bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge i više sloge, ocenivši da je čovek danas u opasnosti više nego ikada, da zameni Boga satanom – "lažnim božanstvom i lažnim znanjem".

Aleksandar Vučić, Maja Gojković i Siniša Mali čestitali Božić

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je božićnu čestitku sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, saopštila je vladina  Kancelarija za saradnju sa medijima.

– Vaša svetosti, Vama, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu, koji najradosniji hrišćanski praznik Rođenja Hrista slave po Julijanskom kalendaru, želim da božićne praznike proslave u ljubavi, miru i slozi. Neka toplina badnjaka i svetlost Vitlejemska probude u našim srcima ljubav i toleranciju kao noseću misao vere svetosavske, vere pravoslavne.Mir Božiji, Hristos se rodi!, navodi se u čestitki.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali čestitali su Božić Srpskoj pravoslavnoj crkvi i građanima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

"U ime Narodne skupštine i svoje ime čestitam vam Božić u želji da praznične dane provedete s najbližima u miru i ljubavi. Neka nam najradosniji hrišćanski praznik donese međusobno poštovanje, razumevanje i toleranciju", navela je Maja Gojković u čestitki.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poželeo je svim građanima da Božić proslave u miru, zdravlju, ljubavi i sreći u krugu svojih porodica i svojih najbližih.

"Ovo je dan mira i sloge, kada treba da jačamo osećaj zajedništva i učvršćujemo porodične vrednosti", naveo je gradonačelnik u čestitki, uz poruku da čuvaju svoje porodice, jer kako je istakao, jake porodice predstavljaju osnov jakog društva.

Poseban program za Božić na Trgu otvorenog srca

Na Trgu otvorenog srca u centru Beograda sutra će, povodom Božića, biti organizovan poseban program, uz tradicionalno lomljenje česnice tačno u podne.

Kako je najavljeno iz Beoinfa, u 10 časova nastupiće folklorni ansambl, a u 12 časova Božićna česnica biće osveštana i podeljena prisutnima. Od 14 i od 15 časova Pozoriste Ars longa izvešće plesnu predstavu za decu "Deda Mrazova četiri godišnja doba" na muziku poznatog klasičnog muzičkog dela "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija.

Radnja se bazira na odnosu Deda Mraza i Deda Mrazice, njihovom zajedničkom odrastanju, prvom zaljubljivanju i zajedničkom životu, a predstava se završava muzičkom numerom zime, kada Deda Mrazica pomaže Deda Mrazu da spremi deci poklone. U predstavi učestvuju dva profesionalna igrača, balerina Tanja Damjanovski i igrač Miroslav Petrović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here