EPA/Đorđe Savić
Patrijarh srpski Irinej

Učestala hapšenja i privođenja sveštenika i velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mogla bi da budu uvod u još češću presiju vlasti, posebno ako mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je tokom pandemije i sam dva puta saslušavan u policiji, prihvati inicijativu poslanika Demokratskog fronta da 12. maja, na dan kada se slavi Sveti Vasilije, pozove vernike na litiju u Nikšiću i sabere ih ispred hrama, koji nosi ime ostroškog čudotvorca.

– Pozovite građane da se okupe i pošaqu snačnu poruku da nikome nećemo dozvoliti da uništi naše duhovno i istorijsko nasleđe kroz takozvane mere Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv korone – poručuju Amfilohiju iz DF, čija najveća članica Nova srpska demokratija najavquje da će tog dana obelečiti krsnu slavu “onako kako su je slavili svake godine”.

Andrija Mandić, lider Nove i jedan od vođa DF, podršku za nastavak borbe za odbranu svetinja dobio je od patrijarha Irineja, koji se nije izjašnjavao o konkretnoj inicijativi poslanika Fronta, ali je načelno stao uz učesnike otpora protiv bezakonja vlasti i kreatora Zakona o slobodi veroispovesti, koji crkva dočivqava kao atak na imovinu i pretnju njenom postojanju u Crnoj Gori.

“U ovim teškim danima, suočeni sa širenjem opakog virusa, molimo se Vaskrslom Gospodu za zdravlje i spasenje svih ljudi. Ovaj drugi virus koji odavno potresa Crnu Goru ništa nije manje opasan i poguban od virusa korone. On preti da u potpunosti duhovno razori svetosavsku i njegoševu Crnu Goru. Ali, Bogu hvala, desilo se čudo. Svetosavski srpski narod masovno se podigao da brani pravoslavlje i svetosavlje. Istrajte u svome podvigu. Crkva na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, arhijerejima, sveštenstvom, monaštvom i narodom pomoći će Vam da odbranite svetinje u Crnoj Gori od bezakonja”, stoji u pismu poglavara SPC Mandiću.

Dok lider Nove poručuje da je krajnje vreme da se prekine nasilje vlasti, koja zabranjuje vernicima ulazak u hramove zbog izborne kampanje i straha od obnove litija, mitropolit Amfilohije se još nije izjasnio da li će se odazvati pozivu poslanika Fronta. On je sa saradnicima u petak odrčao liturgiju povodom Markovdana, krsne slave Podgorice, u lavri Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu. Za to vreme vernici su ostali pred hramovima, a snimci sa društvenih mreča pokazuju da je ispred pojedinih crkvi bilo više policije nego vernika.

I liturgija na Nemanjinom gradu održana je pod policijskom opsadom, tako da su u lavru ušli samo mitropolit Amfilohije i sveštenici. Mitropolija, procenjuju upućeni, nije želela da vernike dovodi u neugodnu poziciju, niti da njoj i verujućem narodu vlast kači etikete “saveznika korone” i slične zastrašujuće optužbe. Amfilohije, međutim, nije propustio priliku da predstavnicima vlasti još jednom poruči šta misli o njima.

– Svih nas i ovog grada je pokrovitelj Sveti apostol Marko. Molimo mu se da i on pomogne da se narod isceli, da ovaj virus iščezne, ali još više da iščeznu oni drugi, mnogo opasniji virusi – oni koji su svojevremeno zabranjivali litiju Svetoga apostola Marka i oni koji donose bezakone zakone u naše veme. Ti zakoni su čak i gori od onih koje su donosili turski okupatori poručio je mitropolit.

Brane pravo na molitvu

Protojerej stavrofor Dragan Ristić iz Berana, jedan od nekoliko sveštenika koji su privedeni zbog učešća u Đurđevdanskoj litiji kroz taj grad, tvrdi da on i ostali učesnici nisu učinili ništa što se kosi s merama propisanim zbog epidemije.

– Litiju smo organizovali nekoliko sati ranije nego prethodnih godina upravo da bismo izbegli masovna okupljanja građana i ispoštovali mere suzbijanja virusa korone. Ne plašimo se istrage, a oni neka se izjasne da li je molitva u Crnoj Gori zabranjena – rekao je Ristić.