EPA/VALDRIN XHEMAJ
Patrijarh Irinej

Vanredni Crkveni sabor SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi potvrdio je “nerazdeljivo i nesumnjivo unutarnje jedinstvo”, pišu “Večernje novosti”.

Odlučeno je i da taj sabor ostaje kanonski i jerarhijski deo SPC sa sedištem u Beogradu, javlja taj list.

Vanredni Crkveni sabor SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi doneo je odluku 29. februara, pod predsedavanjem patrijarha Irineja, koji je boravio u SAD kako bi se razrešila situacija izazvana promenama koje su pokušale da uvedu vladike iz SAD.

“Srpska pravoslavna crkva u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi radi uklanjanja nesporazuma ponovo potvrđuje svoje nerazdeljivo i nesumnjivo unutarnje jedinstvo i naglašava da je bila i ostala kanonski i jerarhijski sastavni deo autokefalne Srpske pravoslavne crkve, sa sedištem u Beogradu, Srbija”, navodi se u odluci.

U odluci se dodaje i da vanredni Crkveni sabor usvaja odluku Svetog arhijerejskog sinoda od 25. septembra 2019, koja glasi: “Staviti van snage sve odluke Crkvenog sabora Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koje se tiču ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na tom području”.

U odluci se, između ostalog, dodaje i da sve korake po pitanju Ustava treba ostaviti Episkopskom savetu i Svetom arhijerejskom sinodu na rešavanje i, kada se postigne usaglašena verzija, istu dostaviti Svetom arhijerejskom sinodu za Sveti arhijerejski sabor.

“Novosti” navode da se Irinej obratio sabranom narodu posle svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Klirvoteru na Floridi u SAD, i podsetio na dešavanja u Crnoj Gori.

“Vera koja je bila potisnuta u njihovom životu sada se razbudila i raspalila u duši naroda crnogorskog. I ono što kaže veliki Njegoš: “Udar nadje iskru u kamenu”. Tako da je zasvetlila duša crnogorskog naroda koji danas brani svoje svetinje. I molimo se Gospodu i nadamo se Gospodu da će ih odbraniti”, rekao je patrijarh.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here