Kosovo online
Patrijarh Porfirije

Na ceremoniji na Savskom trgu građanima se obratio patrijarh Porfirije.

– Neka nam je srećan Dan jedinstva i zastave. Porodica nije cilj koji je dat sam po sebi, nego da bismo se učili i rasli u jedinstvu različitosti. Ne možemo voleti druge koji su udaljeni od nas ako ne volimo svoga oca, majku, brata, komšiju, svoj rod, narod. To je i prirodni i duhovni poredak stvari po kojoj se jedinstvo izgrađuje od pojedinačnog ka opštem, rekao je patrijarh srpski Porfirije, koji se obratio građanima na centralnog proslavi današnjeg praznika.

– Zato moramo upoznati sebe, ono što je naše, kako svoje potencijale i vrline, a i svoje slabosti, kako bismo bili bolji. I jednog i drugog ima na pretek u našoj prošlosti, zato mi u poršlosti moramo tragati za svojim nadahnućima. ne mogu nam drugi reći ko smo mi, nego mi kad postupamo po redu, ali jedinstvo ne sme da bude sebično, ili da se sukobljavamo sa drugima. Ne možeš biti svetski kad nisi svoj, ni drugi te neće poštovati ako ne poštuješ sebe, kaže patrijarh.

– Jedinstvo naroda se osvtaruje u duhovnom smislu, a ne kroz krv i tlo, kad smo jedno u vrlinskom, onda možemo da gradimo jedinstvo, i naše i sa drugim narodina, uzrastajući u Hrista, za nas kao hrišćane nijedni drugi principi nisu dobri, naši principi su jevanđeljski i svetosavski. Treba da se trudimo da uredimo sebe i svoj dom, da budemo primer drugima u dobru i vrlini, kaže patrijarh.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here