Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Evropa u svome temelju i korenu ima hrišćanstvo i, kako je govorio Benedikt XVI – ima dušu. Evropa bez duše nije Evropa, rekao je patrijarh srpski Porfirije u Sentandreji. On je pohvalio mađarskog premijera Viktora Orbana za zalaganje za hrišćanske vrednosti u Evropi.

Patrijarh srpski Porfirije danas je poručio u besedi, na liturgiji u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Sentandreji, da je Sentandreja za nas veliki ponos i ugled, ali i uteha da je Gospod sa nama.

Drugog dana posete Eparhiji budimskoj, patrijarh je između ostalog u besedi podsetio da su Srbi bežeći od mača, kada su došli u Sentandreju, u to tada pusto mesto, iako su živeli u oskudici i bedi, sazidali osam predivnih hramova na malom prostoru.

– Stoga, Sentandreja, ovdašnji Srbi i naša Pravoslavna crkva mogu biti najbolji mogući primer svim pravoslavnim Srbima gde god da žive, pa i u Srbiji – naveo je patrijarh koji je besedu iskoristio da zahvali mađarskom kardinalu i katoličkoj crkvi na podršci koju pruža SPC i srpskim vernicima.

Porfirije se zahvalio i potpredsedniku Vlade Mađarske Žoltu Semjenu, koji je prisustvovao liturgiji.

Patrijarh je naglasio da zahvaljuje na tome šta sve mađarska država čini za srpski narod, za našu Crkvu, za podršku života pravoslavnih vernika, za sve zakonske i administrativne propise koji čine da naš narod i naša Crkva ovde zaista jesu na svome, da su domaćini, saopštila je SPC.

– Isto tako ne mogu da propustim a da ne pohvalim vašu državu i vašu političku administraciju na čelu sa premijerom za zalaganje za hrišćanske vrednosti u Evropi, koja u svome temelju i u svome korenu, pre svega, ima hrišćanstvo, kako je govorio Benedikt XVI – ima dušu. Evropa bez duše nije Evropa – rekao je patrijarh i dodao da je radostan zbog boravka u Sentandreji i u Mađarskoj, u hrišćanskoj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here