spc.rs

U prostorijama Saborne crkve Svetog Save u Njujorku polovinom januara izvršena je primopredaja parohije i crkveno-školske opštine koje su poverene na duhovno staranje i privremeno upravljanje patrijarhu Porfiriju, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva.

Primopredaja je izvršena od 14. do 18. januara, a parohija i opština poverene su Porfiriju do normalizacije prilika što podrazumeva uspostavljanje crkvenog poretka i jedinstvo među parohijanima.

Primopredaja je izvedena na osnovu odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda od 21. decembra 2021, a parohiju i Crkveno-školsku opštinu je, u ime i sa ovlašćenjem Episkopa istočnoameričkog Irineja, predao protojerej-stavrofor Aleksandar Vlajković, arhijerejski namesnik vašingtonski.

U ime patrijarha zapisnički su parohiju i Crkveno-školsku opštinu primili episkop kanadski Mitrofan i protojerej-stavrofor Velibor Džomić i arhimandrit Nikifor Milović.

Izaslanici Patrijarha su tokom boravka u Njujorku služili u grčkom hramu Svetog Elefterija na Menhetnu.

U saopštenju iz kabineta patrijarha navodi se da je verni narod obavešten o izvršenoj primopredaji, i pozvan da čuva svoju veru, identitet i bratsku ljubav u Hristu Gospodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here