TV Hram
Episkop Metodije i patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije ustoličio je danas episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama i poručio da da svako ko krene na Crkvu biva poražen.

Episkop Metodije ustoličen je pokličima “dostojan” od mnogobrojnog naroda, građana, predstavnika vlasti, poslanika i predstavnika društvenog i javnog života.

Patrijarh Porfirije je kazao da Crkva nije tu da bi rešavala socijalne ili političke probleme ili, kako je kazao, nadmetanja u tome ko je u pravu.

– A pogotovo nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je celina – poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumeju šta je Crkva.

– Nema crkva ambicije, jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova, da zameni bilo koju političku stranku, da bude takmac u stvaranju granica od ovog sveta, jedino što je neprolazno jeste da smo ljudski rod i da smo ličnosti, sve ostalo je relativno – naveo je patrijarh SPC, nakon ustoličenja episkopa Metodija.

Porfirije je kazao da je episkop Metodije duhovno stasavao uz mitropolita Amfilohija, a da se obrazovao i van Crne Gore.

– Crkva nije od ovoga sveta, ali jeste u ovom svetu, jer ovaj svet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla. Onima kojima crkva smeta hteli bi ili da crkvu proglase onim što ona nije, ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi hteli i crkvu da uvuku u svoje zemaljsko blato – poručio je Porfirije.

– Crkva nije tu da bi učestvovala u raspravama ko je u pravu, a ko nije. Biva poražen svako ko krene na Crkvu, jer njoj odolevaju i vrata Ada – naveo je poglavar SPC.

Poželevši dobrodošlicu svima u manastir Đurđevi stupovi, kako je rekao, svetinju Nemanjićku, u “ovoj zemlji u kojoj su duboki koreni Vasojevića, u zemlju iz koje je iz tih korena izraslo stablo sa bogatom krošnjom i plodovima, stablo koje je definisano najuzvišenijim duhovnim, ali i nacionalnim dometima naroda, a koji pripada SPC i srpskom pravoslavnom narodu”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here