EPA/VALDRIN XHEMAJ
Patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej, sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, uputio je povodom Vaskrsa poslanicu i pozvao sve na radost povodom najvećeg hrišćanskog praznika.

– Ovogodišnji Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili. Živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovečanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom – poručio je poglavar SPC i upitao:

– Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće.

Irinej je istakao da u ovakvim nevoljama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

Dodao je i da moramo prihvatiti i podržati sve što je na opštu korist i tome podrediti sebe i svoje ponašanje, iako nam možda to teško pada.

– Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti! Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u Svetoj liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo računa o svome i o zdravlju drugih! Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi! “Smiri se, gordi čoveče!” – poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena – ocenio je patrijarh srpski.

Irinej je poručio i da se u vreme praznika moramo setiti Srba na “mučeničkom Kosovu” kao i nepravde koju “naša braća i sestre trpe” u Crnoj Gori.

– Pomolimo se za našu braću i sestre na KiM da im Gospod podari snage da svojim trpljenjem svih bezakonja i nevolja grade svoje i naše spasenje, da nikad ne izgube veru u krajnju pobedu dobra i da veruju da je Gospod, Bog milosti i dobrote, uvek sa njima i sa svima koji idu Božjim putevima – naveo je poglavar Srpske crkve i nastavio:

– Isto tako setimo se i naše braće i sestara u Crnoj Gori koji trpe veliko bezakonje i nepravdu. Bezakoni ”zakoni” ukinuše istinu i pravdu u Crnoj Gori. Nekada ponosna i dična Crna Gora, poznata po čojstvu i junaštvu, danas pokušava da našoj Crkvi otme ono što je vekovima bilo njeno, ono što je čitav srpski narod sa svojim vladikama, sveštenstvom i monaštvom gradio i stvarao.

Svetinje Crne Gore, ističe, mnoge od njih starije od same Crne Gore, jesu svetinje naroda i u njima se poje i pojaće se kroz vekove Sveta liturgija.

On je dodao i da mi, hristonosni srpski narod, sagledavamo sebe i svoju istoriju u svetlosti Hristovog vaskrsenja.

– Mi smo krsnovaskrsni narod. Sa Hristom stradamo i sa Njim savaskrsavamo. Sva naša istorija je krstonosna i hristovaskrsna, smeštena između Golgote i Vaskrsenja. Naša golgotsko-pashalna istorija govori da nikad, pa ni na Veliki petak, ne smemo gubiti veru i nadu u Boga – rekao je Irinej, podsetivši na velika stradanja u Prvom svetskom ratu, ali i na vaskrsenje koje je usledilo.

– Vaskrs je naš najveći praznik – praznik pobede života nad smrću. Boga nad satanom. Čoveka u Hristu Isusu nad grehom. Hristos vaskrse iz mrtvih – poručio je poglavar SPC patrijarh Irinej i nastavio:

– U radosti Hristovog vaskrsenja imamo sve vas, draga deco duhovna, vas u otadžbini i vas rasejane širom sveta, u svojim molitvama i očinski sve vas pozdravljamo sveradosnim pozdravom:

Hristos vaskrse!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here