U manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Grbaljskoj Podlastvi nadomak Budve u subotu je održana služba osveštanja paraklisa Svetom Velikomučeniku Lazaru, a arhijerejskoj liturgiji koju je služio srpski patrijarh Irinej prisustvovalo je oko 3.000 ljudi. Skup je organizovan u sklopu obeležavanja osam vekova od autokefalnosti SPC.

– Nedostaje reč da se zahvalim i da izrazim osećanje. Dolazio sam na mnoga mesta, ali ovoliki narod i ovakav narod nisam susreo. Ovaj skup najbolje govori šta je Crna Gora bila i da je ostala ono što je bila. Hvala Bogu što je tako, to je sasvim normalno, ovde je narod sačuvao svoju veru, sačuvao ono što je nasledio od najsvetijih svojih predaka – rekao je srpski patrijarh posle liturgije.

On je u Grblju rekao da nije u prilici da nešto više kaže zbog svog zdravstvenog stanja, ali da im poručuje da je ovo veliki dan u našoj istoriji.

Srpski patrijarh je nedavno izašao iz bolnice, pa je i sam njegov dolazak, kojem su prethodili zahtevi crnogorskih nacionalista da mu se zabrani ulazak u zemlju, bio značajna podrška Srbima i vernicima SPC u ovoj državi.

Opraštajući se od vernika na Trpezi ljubavi, organizovanoj nakon liturgije, patrijarh Irinej je otkrio da ga je predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozdravio preko mitropolita Amfilohija i da mu je bilo žao što ne može da prisustvuje skupu jer je sprečen.

Njegova svetost je uverena da će crnogorski predsednik povući priznanje “lažne države Kosovo i da će se vratiti pravim vrednostima”.

Srpskom narodu je poručio da ne napušta ognjišta.

– Neće Gospod dopustiti da nestanemo sa lica zemlje. Sve što nam treba dao nam je. Zato upućujem apel vama prisutnima, a nadam se da će taj apel da obiđe našu zemlju i otadžbinu: Ne ostavljajmo svoju blagoslovenu zemlju, za koju su najveći sinovi dali doprinos njenom uspehu i napretku. Ne napuštajmo svoju otadžbinu. Mi smo blagosloveni narod i naša kultura i istorija ostavljaju čvrste temelje koji se ne menjaju od danas do sutra – rekao je patrijarh.

Ovo je, inače, prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu nakon skoro tri decenije. Poslednji put ove krajeve posetio je patrijarh Pavle 1992. godine.

Svečanosti su prisustvovali ambasadori Srbije i Rusije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i Vladislav Maslenikov, kao i Bato Carević i Stevan Katić, gradonačelnici Budve i Herceg Novog, gradova koji važe za jaka uporišta srpstva u raspolućenom crnogorskom društvu.

Milova majka velika vernica

Niko od zvaničnika Crne Gore nije prisustvovao liturgiji i svečanosti povodom 800 godina samostalnosti SPC i 1.500 godina postojanja manastira Podlastva, smeštenog na brežuljku Lastva Grbaljska, po kome je dobio ime.

Ime prvog čoveka Crne Gore pomenuo je srpski patrijarh, konstatujući da Đukanović potiče iz poštene i ugledne porodice. Posebno se osvrnuo na Đukanovićevu majku, rekavši da je ona velika vernica.

– Nadam se da iver ne pada daleko od klade i da će se on okrenuti pravim vrednostima – rekao je patrijarh Irinej.

Orden Careviću i Tujkoviću

Srpski patrijarh odlikovao je Ordenom Svetog Save gradonačelnika Budve Marka Carevića i lokalnog preduzetnika Slavka Tujkovića zbog zasluga za obnovu ženskog manastira Podlastva. Zahvaljujući na priznanju, Carević je poručio patrijarhu da se ne osvrće “na malobrojne i nesrećne u Crnoj Gori”, koji su osporavali njegov dolazak.

– Vaša svetosti, u ime celoga Grblja sa posebnom čašću i radošću, želim da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u svetu zemlju, svetog cara Lazara Grbaljskog i kosovskog – rekao je prvi čovek Budve.