Pixabay.com
Ilustracija

Novo istraživanje britanskih naučnika otkriva kako je sedmondevni prekid korištenja društvenih mreža kod ispitanika uzrokovao značajno poboljšanje simptoma anksioznosti, depresije i generalno mentalnog blagostanja.

Stručnjaci kažu da je vrlo lako upasti u obrazac opsesivnog praćenja društvenih mreža u potrazi za lošim vestima, pogotovo kada nam algoritmi društvenih medija nastoje davatijoš više sadržaja sličnog onom koji već gledamo.

Međutim, naučnici Univerziteta u Batu kažu da je odmor od društvenih mreža dobar način da se oslobodite lošeg raspoloženja i sačuvate mentalno zdravlje.

Kažu da čak i sedmodnevni odmor od mreža poput Fejsbuka, Tvitera i Instagrama može smanjiti vaše simptome i učiniti da se bolje osećate.

Takođe, pauza od društvenih mreža oslobodiće vam nekoliko sati vremena koje možete iskoristiti za druge aktivnosti. Zapravo, neki učesnici nove studije kažu da su time dobiličak devet sati nedeljno, prenosi portal Kliks.

Kako bi ispitali uticaj prekida korištenja društvenih mreža na mentalno zdravlje, dr. Džef Lambert i njegov tim nasumično su podelili154 svakodnevna korisnika društvenih mreža, starosti od 18 do 72 godine, u dve grupe. Od prve grupe zatraženo je da se sedam dana suzdrže od korištenja društvenih mreža, dok je drugoj dopušteno da normalno nastavi sa korišćenjem mreža.

Polazne ocene dobijene su za depresiju, anksioznost i dobrobit. Pre pauze ljudi su navodili da su u proseku na društvenim mrežama provodili oko osam sati nedeljno.

Tokom studije naučnici su prikupili statističke podatke o vremenu koje su učesniciistraživanja proveli pred ekranom kako bi potvrdili da su zaista uzeli pauzu. Otkrili su da su oni na pauzi imali prosečno 21 minut vremena ispred ekrana tokom cele sedmice, dok je druga grupa koristila mreže oko sedam sati.

Nakon sedam dana, osobe koje su uzele pauzu primetile su značajno poboljšanje simptoma anksioznosti i depresije u poređenju sa onima koji nisu.

Lambertov tim piše da bi u budućnosti želeo da istraži da li prekidi na društvenim mrežama mogu pružiti trajne prednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here