Vesti
Milan Vlašić

Ima jedna neobična priča, čuo sam je pre dosta godina, ali na žalost ne mogu naći detalje pa ćete mi oprostiti na malo slobodnijoj interpretaciji.

Konkretan događaj je manje važan od poruke koju želim da pošaljem našim čitaocima, svim našim ljudima.

Jedna devojčica od 12 godina je bila u bolnici zbog rutinske operacije i uradili su joj potrebne testove. Ti testovi su nažalost pokazali dijagnozu najgore bolesti.

Njenim roditeljima, a naravno i njoj to je teško palo i odjednom je život postao pravi pakao. Iz dana u dan se njeno stanje pogoršavalo dok nije došao dan da pozovu sveštenika.

Mudri sveštenik

Bio je to kraj, makar su svi to očekivali, ali sveštenik je bio učen, mudar i iskusan i kada je saznao u kojoj bolnici je data dijagnoza najteže bolesti odmah je odjurio do svoje sestre koja je baš u toj bolnici bila doktor specijalista.

Zamolio je sestru da hitno istraži o čemu se radi i kako je moguća tako strašna dijagnoza za tako mladu osobu.

Sestra se svojski potrudila, celu noć je prelistavala fajlove i na kraju došla do spoznaje da je nalaz greškom zamenjen, da je smrtonosna dijagnoza pripadala drugoj osobi s istim imenom, koja je rođena 1917, dok je naša junakinja rođena 1971.

Istog trenutka je rekla bratu koji je odmah otišao do kuće gde je još gorela sveća. On je najpre roditeljima saopštio radosnu vest, a potom i samoj devojčici.

Kako joj je objašnjavao da je u pitanju greška i da ona u stvari nije bolesna, devojčici su oči zasjale i ona je polako počela da vraća boju lica.

Počela je da se vraća u život. Kroz nekoliko dana, potpuno je ozdravila jer, na kraju krajeva, nije ni bila bolesna.

Verujte u dobre vesti

Poruka ove priče je da svi mi, kada čujemo lošu vest, neku lošu dijagnozu, sve to uzmemo sa rezervom. U redu je poslušati doktora i uraditi šta savetuje, ali imajte u vidu da bi bilo jako dobro da je doktor neko kome verujete pre svega kao čoveku, a potom kao stručnjaku.

Ipak, bez obzira na poverenje, morate verovati najviše najboljem doktoru na svetu, sebi! Ako je neka vest o zdravlju, ne daj Bože loša, naprosto je ne prihvatite kao lošu, već sebe uverite u to da ste zdravi, da možete da ozdravite jer to je najvažnije, to što verujemo.
Na kraju krajeva, što mislite na šta se misli kada se kaže ”čudni su putevi božiji“? E pa baš na to.

Ne moramo mi znati kako ćemo ozdraviti, važno je da znamo da jesmo zdravi, da smo mi sebi najbolji doktor i da živimo i ponašamo se u tom – zdravom duhu.

Istina je često skrivena

Veoma je važno što sami o svemu mislimo, kako doživljavamo bilo koju informaciju. To je daleko važnije od same informacije.

Evo pogledajte najnovija dešavanja u svetu. Ljudi se opet dele, imaju mišljenje o stvarima koje realno ne poznaju, veruju onome što vide i čuju, a mnogi znaju da je istina sasvim drugačija.

Najviše smo se uverili da je istina velika žrtva besomučne propagande 1999. kao i načinom kako se ovdašnja javnost, mediji i političari odnosili prema Novaku početkom godine.

Verovatno je tako i sada, a gotovo je sigurno da se potpuno isti događaj, bilo koji događaj, tumači različito ovisno o tome ko priča priču i koji je motiv.

Kada je naše zdravlje u pitanju, definitivno sami imamo najveći motiv da pričamo i doživljavamo naše zdravlje kao nešto uzvišeno i pod našom kontrolom.

Princip je isti

Dakle, ako u nešto čvrsto verujemo, mi naprosto znamo istinu, mogu nam mediji ponavljati koliko hoće laž, ali mi naprosto znamo da znamo istinu.

Tako je i sa zdravljem, znamo da možemo sebe da izlečimo i da niko ne može da nas ubedi da nismo zdravi pa ni doktor.

A kada smo kod ubeđenja, ja sam ubeđen da će svi političari koji su našeg Noleta maltretirali ”pravog i zdravog“ biti zaboravljeni, a oni koje ne zaboravimo, njih ćemo pamtiti kao ”sitne političite u doba Novaka Đokovića”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here