Dobar brak bi bio između slepe žene i gluvog muškarca, smatrao je čuveni francuski književnik Onore de Balzak. Kad vam prođe medeni mesec, drage moje, nemojte pokušavati muža zadržati ljubomorom – moglo bi se dogoditi da uspete, savetovala je slavna američka glumica Ava Gardner.

O braku je govorio i antički mudrac Sokrat: “Moj savet je da se oženite, ako nađete dobru ženu, bićete srećni, ako ne, postaćete filozof.”

Večna i neiscrpna tema. Za srećan brak ne postoji formula. Svaki par je unikat. Psiholozi, ali i oni koji imaju bogat bračni staž ističu da je recept “jednostavan”: tone ljubavi, kompromisa, tolerancije i dogovora.

Svi se slažu da je prva godina zajedničkog života puna iskušenja. Posle medenog meseca slede realni problemi. Treba ih dočekati trezveno, bez panike i nervoze. Ne budite strogi prema manama svog partnera, odnosno partnerke. Zapamtite da niko nije savršen. Prvi meseci posle izgovaranja sudbinskog “da” su najstrastveniji, ali i najdramatičniji. Mladenci reaguju zbog svake sitnice.

Prilagođavanje nije lak proces. Zato treba držati jezik za zubima i zaćutati baš onda kada biste izgovorili bujicu reči koja bi mogla da zapali fitilj svađe.

Prepustite se emocijama, pričajte o lepim uspomenama, osmišljavajte planove o letovanju, putovanju.

Kompromis je ključna reč. Ljubav je najmoćniji lek. Ne dozvolite da sitnice prerastu u krupnice i pokvare idilu.

Briga o budžetu

Novac je najčešći razlog svađa i razvoda u braku. Da bi se to izbeglo, najbolje je spojiti finansije. Odredite budžet i držite ga se. Vodite računa da rashodi ne budu veći od prihoda. Svaki od bračnih partnera treba da ima lični džeparac za trošenje svakog meseca. Na taj način možete da idete u kupovinu ili u kafić sa prijateljima bez griže savesti.