Kada imate 15 ne možete da dočekate da budete punoletne, dok sa 40 rado smanjujete sebi godine i odavno ne duvate svećice na torti. Iako su godine samo broj, gotovo da nema žene koja se ne uhvati u koštac sa vremenom i na sve načine pokuša da ostane večno mladolika.

Stručnjaci navode da su pripadnice nežnijeg pola u tom ratu, često nesvesno, same sebi najveći neprijatelji jer prave greške zbog kojih deluju starije nego što jesu.

Osnovno pravilo je da se ne treba preterano izlagati sunčevim zracima. Koža tako počinje da gubi kolagen zaslužan za njenu blistavost. Preterano sunčanje uzrokuje i gubitak pigmenta, zbog čega se javljaju trajne crne mrlje koje vizuelno dodaju godine.

Šminkeri ističu da je još jedna zamka – doterivanje neprikladnom šminkom. Zna se da ona može da ulepša, ali isto tako može i da doda bore. Žene koje žele da izgledaju mlađe treba da se kloni svetlucavih senki, kao i bilo kog preparata koji na bilo koji način reflektuje svetlo jer će tako samo naglasiti nepravilnosti.

Ima dama koje ne mogu da se nakane da pobacaju stare stvari. Zato im u garderoberu dremaju džemperi i farmerke iz doba Jure. Lepotice treba da znaju da iako im je vrlo teško da se odvoje od iznošenih odevnih komada, oni često negativno utiču na vaš izgled i čine vas starijim.

Bez “bapskih” cipela

Stilisti ističu da odeća ima moć kao i šminka da podmladi, ali i ostari telo za nekoliko sekundi. Dame često greše jer prate trendove, pa pazare garderobu koja im ne stoji. Ako su u trendu “bapske” cipele, ne morate po svaku cenu da ih kupite. Savet je da se prilikom šopinga dame vode isključivo osećajem i da biraju klasičnu odeću jer u njoj uvek mogu izgledati dobro.