EPA
Ukinuli bezakonje: Krivokapić i poslanici

Veliki trijumf naroda Crne Gore nad uzurpatorima, koji su hteli da podjarme Srpsku pravoslavnu crkvu i otmu joj svetinje, zapečaćena je usvajanjem izmena Zakona o slobodi veroispovesti u parlamentu. Za rešenje kojim se brišu četiri člana zakona kojim je DPS hteo da stavi šapu na sve pravoslavne hramove izgrađene pre 1918. godine glasao je 41 poslanik članica nove skupštinske većine. Time je tačka na pakleni plan Mila Đukanovića i njegove partije stavljena na mestu gde je taj sramni atak i lansiran krajem prošle godine, kada je tadašnja vladajuća koalicija usvojila zakonsko rešenje za eliminaciju SPC, zbog kojeg je DPS posle žestokog otpora naroda i višemesečnih protesta širom zemlje izgubio vlast na izborima 30. avgusta.

– Ovo je pobeda pravne države, ali i naroda, koji je tu državu branio na ulici punih 12 meseci. Sada je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena – poručio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nakon istorijskog glasanja u Skupštini.

Prema njegovim rečima, odlukom da usvoje izmene zakona poslanici su nakon godinu dana ispravili nepravdu.

– Tu nepravdu bivši režim hteo je da učini naročito prema SPC, tretirajući je kao ostalu imovinu u Crnoj Gori, koju je krčmio tri decenije. Sada su sve verske zajednice, bez izuzetka jednake pred narodom, jer je Skupština usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti uprkos opstrukcijama, kršenju Ustava i zakona ove zemlje od strane opozicije – poručio je premijer, ukazujući na peripetije uoči glasanja, kada je Državna izborna komisija odbila da prizna mandat poslanici GP URA Suadi Zoronjić, koja je to mesto trebalo da dobije nakon što je njenog partijskog kolegu Filipa Adžića lider stranke i novi vicepremijer Dritan Abazović prekomandovao u vladu. DIK je osporila mandat Zoronjićevoj, koji joj je potvrdio parlament, što je izazvalo burno negodovanje opozicije predvođene DPS-om. Osim toga, oni su se pobunili i što se poslanica Demokratskog fronta Maja Vukićević u rad Skupštine uključila putem onlajna, zbog čega su napustili parlament pre glasanja. Međutim, bežanija sa “mesta zločina”, na kojem su progurali skandalozni akt, nije se dopala njihovim pristalicama, koje su se okupile ispred Skupštine u znak protesta zbog usvajanja izmena zakona.

– Vratite se u Skupštinu. Vi ste krivi što ste dozvolili da se ovo dešava – poručili su demonstranti poslanicima DPS-a, koji su izašli pred njih i pozvali ih da se raziđu. To je dodatno razjarilo učesnike “patriotskog skupa”, pa su neki poručili da će se pred parlament “sručiti sva Crna Gora”.

– Ovo neće proći bez krvi – zapretio je jedan od okupljenih, na šta policajci koji su obezbeđivali skup nisu ni trepnuli. I njima je, baš kao i njemu, bilo jasno da je to glas očajnika, koji još ne može da se pomiri sa krahom DPS-a i pobedom SPC i naroda u bici za odbranu svetinja.

Zakon rasplamsao fitilj slobode

Iako su DPS i partneri prethodni Zakon o slobodi veroispovesti doneli u decembru prošle godine, SPC je mnogo ranije znala šta se sprema, pa je još u junu 2019. na Trojčidanskom saboru u Podgorici postavila temelje otpora planiranom otimanju svetinja. Skandalozni akt usvojen je u noći između 26. i 27. decembra 2019. nakon što je obezbeđenje iznelo opozicione poslanike iz skupštinske sale i strpalo ih u policijsku “maricu”, gde su pohapšeni predstavnici naroda odgovorili pesmom “Padaj silo i nepravdo, narod ti je sudit jak!” Narod je već bio na nogama, jer su protesti posle Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću, održanog 21. decembra 2019. godine, preplavili Crnu Goru. Litije, na kojima se okupljalo stotine hiljada ljudi, širile su plamen slobode. Biblijske scene litije na Žabljaku, održane po mećavi, obišle su svet, što je nagoveštavalo da je pitanje dana kada će nametnuti zakon pasti. Protesti su stali tek po izbijanju epidemije korona virusa, ali njihov duh ni tada nije ukroćen. Oslobođeni narod na izborima kaznio je kreatore skandaloznog zakona, koji je konačno pao u noći između utorka i srede.

Odzvonilo samovolji

Članice Demokratskog fronta proslavile su usvajanje izmena Zakona o slobodi veroispovesti, a jedan od lidera te koalicije Andrija Mandić ocenio je da je time ostvarena “autentična istorijska pobeda slobode nad autokratskom samovoljom”

– Usvajanje izmena Zakona o slobodi veroispovijesti je istinski trijumf naroda i parlamenta nad bezakonjem i pravnim nasiljem. Ujedno, ovo je i prvo ispunjeno izborno obećanje NSD i DF, najjačeg subjekta parlamentarne većine. Idemo dalje – poručio je Mandić.