Pixabay.com

Sastojci:

Za piletinu:

– 1 celo pile, oko 1,5 kg
– 2 kašičice soli
– 2 kašičice vegete
– biber

Za krompir:

– 1,2 kg krompira
– kašičica začina
– malo sveže mlevenog bibera

Za preliv:

– 1 kašičica crvene mlevene paprike
– 1 kašičica majčine dušice (ili nekog drugog biljnog začina)
– 1 dl ulja

Priprema:

Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Pile oprati spolja i iznutra, ocediti od vode, pa ubrusom pokupiti višak vode. Zatim pile na kuhinjskoj dasci iseći na četiri dela. Krompir oprati, oljuštiti, pa iseći na krupnije komade. Ako je manji krompir seći samo na polovine, a velike krompire na četvrtine.

U tanjiru promešati so, vegetu i biber i potom tom mešavinom začina premazati svaki komad piletine i dobro utrljati u meso sa svih strana. Ostaviti da odstoji kako bi meso dobro upilo sve začine.

U srednji, dublji pleh staviti papir za pečenje na dno pleha. Zatim isečene komade krompira poređati u plehu, pa posuti vegetom i biberom i promešati. Nakon toga staviti piletinu u pleh, a krompir rasporediti oko mesa.

U jednu šolju sipati ulje, pa dodati majčinu dušicu i crvenu mlevenu papriku i promešati kašikom. Četkicom dobro namazati piletinu sa obe strane, a zatim i krompir. Ostatak ulja sipati preko piletine i krompira.

Staviti piletinu da se peče u rernu na 200 stepeni i peći oko 60 minuta. Otprilike na pola vremena pečenja, kada već gornja strana porumeni, komade piletine okrenuti na drugu stranu. Peći sve dok meso i krompir ne budu hrskavi. Kada se meso izvadi iz rerne ostaviti ga 15 minuta da odstoji, pa tek onda seći na manje delove. Piletinu i krompir poslužiti uz sos i salatu, po želji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here