Pexels
Ilustracija

Kesteni su za mnoge simbol zimskih večeri, naročito kada su pečeni i topli. Blagog, specifičnog ukusa, osim toga što su posebna zimska poslastica, plodovi kestena su blagotvorni za naše zdravlje.

Mogu se jesti kuvani ili pečeni, a možemo ih ubaciti i u sosove, sladolede, slatkiše, jesti kao pire, ali i u salati i supi.

Postoje razne vrste kestena – američki, japanski, divlji, domaći evropski… Svaki je ukusan i zdrav.

Plod kestena je bogat hranljivim sastojcima koji su povezani sa mnogim zdravstvenim prednostima, što uključuje zdravlje srca, dobru probavu, kontrolu šećera u krvi i još mnogo toga.

Pored toga, kesten je solidan izvor nekoliko vitamina i minerala, uključujući vitamine K, B5 i B3, fosfor i magnezijum.

Bogati su ugljenim hidratima ali i vlaknima, tako da jedna porcija od 100 grama obezbeđuje 15 odsto dnevnih potreba.

Antioksidansi iz kestena se akumuliraju u mrežnjači očiju i štite ih od oštećenja.

Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u zaštiti naših ćelija od oštećenja usled nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali. Visok nivo slobodnih radikala može izazvati stanje koje se zove oksidativni stres. Ovo može povećati rizik od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i rak, prenosi healthline.com.

Osim toga, studije su pokazale da različiti antioksidansi koji se nalaze u kestenju, kao što su galna i elaginska kiselina, mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, smanjenju insulinske rezistencije i pri suzbijanju rasta i širenja tumora.

Ukusan i zdrav zalogaj

Kestenje je dobar izvor hranljivih materija koje su odlične za vaše srce – pomenute galna i elaginska kiselina. Studije su otkrile da ovi antioksidansi mogu pomoći u zaštiti srca od oksidativnog stresa, stanja koje može povećati rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.

Takođe je dobar izvor kalijuma, i porcija obezbeđuje 11 odsto naših dnevnih potreba. Kalijum je važan za zdravo srce i pomaže u regulisanju krvnog pritiska. Studije su otkrile da ishrana bogata kalijumom može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 27 procenata, uz 24 posto manji rizik od moždanog udara.

Kestenje je i dobar izvor vlakana, što pruža brojne zdravstvene prednosti. Kao prvo, vlakna pomažu u regulisanju stolice.

Pored toga, vlakna u ishrani dospevaju u debelo crevo uglavnom neprobavljena, gde deluju kao prebiotik. To znači da vlakna postaju izvor ishrane za zdrave bakterije u crevu, koje fermentiraju vlakna, piše healthline.com.

Kada crevne bakterije fermentišu vlakna, one proizvode razna korisna jedinjenja, uključujući kratkolančane masne kiseline. Ove kratkolančane masne kiseline su vrlo korisne.

Kestenjem protiv slobodnih radikala
Istraživanja su pokazala da mogu pomoći zdravlju creva, smanjiti upale i poboljšati kontrolu šećera u krvi.

Na kraju, pošto vlakna prolaze kroz vaše telo uglavnom nesvarena, ne dodaju kalorije vašoj ishrani. Umesto toga, doprinose osećaju sitosti, što može pomoći u kontroli težine i tokom dijeta. Pritom, važno je znati da kesten sadrži nizak procenat masti.

Studije su pokazale i da antioksidansi iz kestena mogu pomoći u povećanju osetljivosti na insulin i tako smanjiti rizik od šećerne bolesti.

Na kraju, neke studije su pokazale da antioksidansi iz kestena mogu pomoći u smanjenju upala u telu uzrokovanu oštećenjem usled dejstva slobodnih radikala.

Studije u laboratorijskim uslovima i na životinjama pokazale su da sastojci iz kestena mogu da suzbiju rast i širenje tumorskih ćelija. Međutim, istraživači naglašavaju da su potrebne dodatne i obuhvatnije studije na ljudima da bi se istražio ovaj potencijalni efekat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here