PEN: Gugl krši autorska prava

0

 

Delegacija Srpskog PEN-a učestvovala je u radu 75. kongresa Međunarodnog PEN-a održanom u austrijskom gradu Linc od 19-25. oktobra i jedan je od potpisnika usvojene "Rezolucije o Guglu".

 

Na Kongresu je posebna pažnja posvećena je pitanju autorskih prava i na predlog nemačkog PEN centra, predložena je rezolucija koju će nacionalni PEN centri uputiti vladama u svojim zemljama.

U tekstu rezolucije se podseća da "Google Inc". od 2004. godine skenira knjige iz biblioteka i stavlja ih na raspolaganje korisnicima interneta bez prethodno dobijene saglasnosti autora. Više od polovine skeniranih su knjige evropskih pisaca.
 

Nekoliko izdavača i udruženja pisaca iz SAD, koji su pred sudom u Njujorku pokrenuli sudski postupak protiv ovakvog kršenja zakona, okončali su postupke poravnanjem koje se odnosi na nekoliko stotina stranica.
 

Pošto je reč o parnici koju je pred sudom u Njujorku pokrenula grupa tužitelja, postignuto poravnanje, nakon što ga je njujorški sud potvrdio, postaje obavezujuće širom sveta. To poravnanje je nepravedno, neumesno i nerazumno i podriva autorska prava, ocenjeno je u Rezoluciji međunarodnog PEN-a.

PEN je uputio poziv vladama da u ime autora iz svojih zemalja brane postojeće zakone o autorskim pravima, štite prihode pisaca i naučnih radnika i čuvaju njihovo dostojanstvo, odupirući se monopolizaciji autorskih prava širom sveta od strane Gugla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here