EPA/GEORGI LICOVSKI
Stevo Pendarovski

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da je njegova zemlja idealno pozicionirana da pomaže u dijalogu između Beograda i Prištine.

Pendarovski je u intervjuu za televiziju Alsat M rekao da Severna Makedonija ne može da rešava budući status Kosova, ali on ocenjuje da njegova država može da kreira regionalni ambijent kroz izbalansiranu saradnju sa obe strane i da pomogne da se kreira dobra atmosfera.

– Moja procena iz svega ovoga što vidim, imajući u vidu stanje u Srbiji, stanje na Kosovu, je da će biti veoma teško da se brzo obnove pregovori sa nekim šansama za uspeh – naveo je Pendarovski.

Kako kaže, ne postoji atmosfera ni kod ključnih aktera, ni u međunarodnoj zajednici, koja, ocenjuje, ima druge prioritete.

– Možda može da pomogne i Crna Gora, Bugarska ili Mađarska – dodao je Pendarovski.

Govoreći o inicijativi srpskog predsednika o “malom Šengenu” između Srbije, Severne Makedonije i Albanije Pendarovski je kazao da je neophodno da se postigne sistemsko ujedinjenje odnosno da se inicijativi priključi svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

– Kada sam se susreo sa Vučićem on se takođe složio sa tim predlogom. Rekao mi je da bi želeo i kosovski Albanci da se priključe, ali zbog toga što oni ne priznaju Kosovo to je za njih formula 5+1, ali bitno je da i on želi da vidi kosovske Albance u tom projektu – zaključio je Pendarovski.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here