Al Džazira Balkans

“Turska će prekinuti vojnu operaciju u Siriji da bi dozvolila kurdskim Odredima narodne samoodbrane da izađu u bezbednu zonu u roku od 120 sati”, rekao je potpredsednik SAD Majk Pens nakon pregovora u Ankari.

Potpredsednik SAD je dodao da je Turska pristala da ne vodi borbena dejstva u sirijskom gradu Kobaniju, nad kojim je ranije preuzela kontrolu sirijska armija.

Prema njegovim rečima, Turska će okončati vojnu operaciju na severu Sirije nakon povlačenja kurdskih formacija, uz podršku američkih snaga. “Amerikanci već rade s kurdskim odredima u zoni bezbednosti na granici s Turskom, pomažući im u povlačenju”, rekao je Pens.

– Demarkaciona linija, iza koje će se povući kurdske formacije, nalaziće se na oko 30 kilometara južno od granice Sirije i Turske – naveo je Pens, dodajući da SAD neće voditi vojna dejstva na severoistoku Sirije i da će se ograničiti na diplomatiju.

Američki potpredsednik je, takođe, rekao da su se predstavnici Turske i SAD dogovorili da usklade rad centara u kojima se nalaze zatvoreni teroristi Islamske države.

Pens je istakao da SAD neće uvoditi dodatne sankcije Turskoj i dodao da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da opozove ekonomske sankcije uvedene protiv Ankare, ukoliko Turska bude obustavila vatru u Siriji.

Tramp je nakon pregovora Pensa u Turskoj naveo da su “vesti odlične” i da će “milioni života biti spaseni”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here