EPA-EFE/William Rio

Sjedinjene Američke Države ne vide smisao u tome da se Ukrajini šalju veliki izviđačko-udarni dronovi MK-9 “reper” jer nemaju šanse protiv ruske protivvazduhoplovne odbrane (PVO), izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

– Ta platforma neće preživeti ako pokušaju da je primene u toj situaciji – odgovorio je Ostin na pitanje jednog senatora o mogućnostima da se Ukrajini predaju dronovi MK-9.

Predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova Mark Mili se složio sa Ostinom i rekao da dron neće preživeti jer će ga pogoditi ruski PVO sistem.

On sumnja da bi dron MK-9 dao ukrajinskim vojnicima bilo kakve dodatne mogućnosti u poređenju sa manjim, bržim i veštijim dronovima koje dobijaju sa Zapada.

Ostin je takođe izjavio da prema viđenju Pentagona, Ukrajincima je sada najpotrebniji PVO, oklopna tehnika i sredstva velikog dometa.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je američki dron MK-9 pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja. Ruski lovci koji su podignuti radi presretanja nisu bili u kontakti s njim, niti su upotrebili oružje. Kako je objašnjeno, 14. marta ujutru američki dron MK-9 leteo je ka ruskoj granici sa isključenim transponderima, a ruski lovci su podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza. Usled naglog manevrisanja, dron je izgubio visinu i pao u vodu, prenosi Sputnjik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here