wikipedia.org/David B. Gleason
Pentagon

Pentagon je u utorak demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS.

U izveštaju agencije Interfaks se navodi da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije izjavio da je Rusija uništila sisteme HIMARS, prenosi Rojters.

– Svesni smo ovih najnovijih tvrdnji ministra Šojgua i one su ponovo očigledno lažne. Ono što se dešava jeste da Ukrajinci koriste sa razarajućom preciznošću i efikasnošću napredne raketne sisteme koje su im SAD, naši saveznici i partneri obezbedili za odbranu od ruske brutalne, zločinačke invazije – rekao je Tod Brisil, vršilac dužnosti portparola Pentagona.

Šojgu je rekao i da je Rusija od početka sukoba u Ukrajini uništila pet protivbrodskih raketnih sistema Harpun i 33 haubice M777, ali Rojters nije mogao da proveri tačnost tih izveštaja.

Zvaničnici Ukrajine kažu da ukrajinske snage koriste desetak sistema HIMARS, čija su preciznost i veliki domet omogućili Kijevu da smanji nadmoć ruske artiljerije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here