Pentagon: SAD nisu spremne na posrednički rat sa Rusijom

sputniknews.com, Vestionline
0
EPA/Christophe Petit Tesson
Ministar odbrane SAD Mark Esper

“SAD su primorane da koriguju planove razvoja odbramebnog resora s obzirom da nisu spremne na vođenje posredničkog i hibridnog rata sa Rusijom”, izjavio je šef Pentagona Mark Esper.

Nastupajući na konferenciji američke vojske Esper je naveo da Rusija u poslednjih nekoliko godina efikasno demonstrira vođenje „posredničkih i hibridnih ratova u sivoj zoni“.

Kao primer američki ministar je naveo situaciju u Krimu i Ukrajini, iako nije precizirao na šta je konkretno mislio.

Posrednički rat je izraz koji se koristi za oružani sukob koji zaraćene strane vode za račun trećih strana. Taj je fenomen postao posebno postao vidljiv u vreme Hladnog rata u Trećem svetu kada su SAD i SSSR, najčešće na ideološkoj bazi, oružjem, opremom, vojnim savetnicima, ali i na druge načine pomagale međusobno suprostatvljene države.

Istovremeno, prdsednik ujedinjenig komiteta načelnika štabova SAD Džozef Danfor izjavio je da NATO gubi vojnu superiornost u odnosu na Rusiju.

Prema rečima generala, sve članice Alijanse počinju na shvataju da je Rusija ozbiljna konkurencija u vojnoj sferi, stoga je potrebno osmisliti novi koncept kako bi se Rusija obuzdala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here