Penzije ne idu na Kosovo

0

NAGOVESTIO UKIDANJE KONVENCIJE: Didije Burghalter

Ukoliko je nekome od njih već dato pravo na penziju ili na invalidninu, ona će mu biti uplaćivana iako ne živi u Švajcarskoj.

 

Isto pravilo važiće i za dečje dodatke, koje više neće moći da dobijaju porodice čija deca žive na Kosovu, već samo one čija deca žive u Švajcarskoj.

Ova zemlja je odlučila da za žitelje samoproglašene države Kosovo (koju je Bern priznao prošle godine) okonča važenje konvencije o socijalnom osiguranju potpisane sa bivšom SFR Jugoslavijom daleke 1963. godine.

 

Oni su sada u položaju u kojem se nalaze državljani svih zemalja sa kojima Bern nema nikakav ugovor o socijalnom osiguranju.

Ugovor sa Hrvatskom

Harald Zon, predstavnik za štampu OFAS-a, kaže da je novi ugovor o socijalnom osiguranju potpisan sa Hrvatskom. On je dodao da su u toku i "na dobrom putu" takvi pregovori sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Ova odluka donesena je na osnovu rezultata istraživanja o zloupotrebama pokrenutog 2008. godine na Kosovu i Tajlandu. Istraživanje na Kosovu nije ni dovedeno do kraja jer je švajcarskim istražiocima prećeno, posle čega su povučeni. Oni koji su sami uplaćivali za penzijsko osiguranje ili je to činio njihov poslodavac, imaće pravo na isplatu ukoliko za to podnesu zahtev i potom napuste Švajcarsku.

Državni savetnik Didije Burghalter još u decembru je nagovestio da će uskoro biti ukinuto važenje konvencije potpisane sa bivšom Jugoslavijom, pomenuvši pri tom i skandal sa prekidom istraživačke misije na Kosovu zbog pretnji. On je tada izjavio da se na adrese na Kosovu isplaćuju na stotine invalidnina i penzija i priznao da postoji znatna verovatnoća da među primaocima ima prevaranata. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here