EPA-EFE/Joel Carrett
Sve duži redovi nezaposlenih ispred Centrelinka

Dok rastući troškovi života nastavljaju da udaraju po džepovima građana Australije, Savezna vlada je donela odluku da poveća državne penzije, kao i isplate iz programa socijalne pomoći.

Na ovaj potez se kabinet premijera Albanezea odlučio, kako bi koliko-toliko ispratio rast inflacije, koja je prema zvaničnim podacima premašila šest odsto, ali je to u praksi i značajno više.

Oko 4,7 miliona Ozija uskoro će dobiti najveće povećanje indeksacije njihovih primanja iz državne kase u poslednjih 30 godina.

Tako će najveća državna penzija sada iznositi 1.026,50 dolara na dve sedmice za pojedince, odnosno 1.547,60 za parove.

Takođe, biće uvećane JobSeeker isplate za one koji traže zaposlenje, roditeljski dodatak, isplate za negovatelje, ABSTUDY pomoć za studente autohtonog porekla i dodatak za plaćanje najma stana.

Savezni blagajnik Džim Čalmers kaže da je važno da sve isplate prate inflaciju.

– Zbog toga se plaćanja indeksiraju dva puta godišnje i svako povećanje bar malo pomaže. Ova indeksacija će biti posebno velika, jer i inflacija predstavlja poseban izazov – istakao je Čalmers.

Starosne i invalidske penzije, zajedno sa isplatom za negovatelja, povećaće se za 38,90 dolara dvonedeljno za samce i 58,80 dolara za parove.

Kada je reč o JobSeeker programu, isplate za nezaposlene koji traže posao od ovog meseca će za korisnike starije od 22 godine koji nemaju decu biti veće za 25,70 dolara na dve nedelje, što će njihovo primanje povećati na 677 dolara na dvonedeljnom nivou, uključujući i dodatak za električnu energiju.

– Znamo da to neće rešiti problem za sve, ali važno je da pokušamo da obezbedimo da se povećanja tih plaćanja nastave. To i jeste svrha indeksacije. Povećanje će dobro doći, iako priznajemo da će situacija i dalje biti teška za mnoge građane – dodao je Čalmers.

Samohrani roditelji dobiće dodatnih 35,20 dolara na dve nedelje, čime će njihova roditeljska isplata biti 927,40 dolara, uključujući dodatak za električnu energiju.

Za parove na JobSeeker programu i za primaoce roditeljskih naknada, stopa će se povećati za 23,40 dolara svake dve nedelje, što će iznositi 616,60 dolara, uključujući dodatak za energiju.

Vlada ističe da je to najveće povećanje indeksacije za socijalne isplate u poslednjih 30 godina, dok je povećanje penzija najveće za poslednjih 12 godina.

Ipak, vršilac dužnosti izvršnog direktora Australijskog saveta za socijalne usluge (ACOSS), Edvina Mekdonald smatra da to nije dovoljno.

– Povećanja su u ovom trenutku samo kap u moru, a pošto je nediskreciona inflacija veća od indeksa potrošačkih cena, ljudi i dalje idu unazad u smislu onoga što mogu da kupe za taj novac – rekla je Mekdonald.

Nediskrecione stavke uključuju hranu, lekove i kiriju.

Inače, ACOSS poziva na povećanje davanja socijalnog osiguranja za najmanje 35 odsto.

– Trenutno naknada za tražioce posla iznosi 46 dolara dnevno, omladinski dodatak je 38 dolara dnevno, a da bismo primaoce tih davanja doveli iznad granice siromaštva potrebno je da ti iznosi budu najmanje 70 dolara dnevno – naglasila je Mekdonald.

Odluka o povećanju penzija i socijalnih isplata stupa na snagu 20. septembra.  Ako se ima u vidu da se očekuje skok ing+flacije u decembarskom kvartalu na 7,75 odsto, veliko je pitanje koliko će ove povišice olakšati život građanima koji zavise od državnih isplata.

Gorivo povećava troškove života

I dok socijalna davanja i penzije rastu skromnim korakom, očekuje se da će se troškovi života dodatno povećati krajem meseca, kada se okonča privremeno smanjenje akciza na gorivo.

Naime, od 29. septembra država će ponovo ubirati 44,2 centa po litru, umesto dosadašnjih 22,1 cent, jer je savezni blagajnik Džin Čalmers ponovo odbacio mogućnost produžetka ove mere.

– Bilo bi preskupo da nastavimo rasterećenje cena benzina na neodređeno vreme. Mislim da Australijanci razumeju da smo nasledili budžet s ogromnim dugovima Liberalne partije od trilion dolara, a to znači i neke teške odluke, uključujući i ovu – rekao je Čalmers.

Zanimljivo je da komsija za konkurenciju i potrošače ukazuje na to da su uprkos dosadašnjem smanjenju akciza, cene goriva na pumpama porasle na najviši nivo u poslednjih 14 godina.

“Laburisti su komični“

Portparol savezne opozicije zadužen za pitanje socijalnih usluga Majkl Sukar, rekao je da Vlada nikako ne može da preuzme zasluge za povećanje penzija i socijalnih isplata.

“Laburisti pokušavaju da preuzmu zasluge za automatsku indeksaciju plaćanja, a to je komično“, napisao je Sukar na Tviteru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here