pixabay.com
Foto: Ilustracija

Velika Britanija najavljuje danas najveće vojno ulaganje od kraja hladnog rata, uprkos koronakrizi koja je iscrpela ekonomiju.

Premijer Boris Džonsnon želi da izbori vodeću ulogu za Britaniju u novoj eri globalne saradnje i slobodne trgovine, koju namerava da ojača modernim vojnim i kibernetičkim kapacitetima, piše Index.

Džonson je rekao da su povećana ulaganja odraz potrebe za poboljšanjem vojne sposobnosti, što uključuje nove tehnologije uz planove o novoj svemirskoj komandi i agenciji za veštačku inteligenciju.

Dodatnih 16.5 milijardi funti za vojsku

U današnjem govoru u parlamentu, u kojem će dati kratak pregled prvih zaključaka iz najveće analize spoljne i obrambene politike u tri decenije, Džonson će najaviti dodatnih 16.5 milijardi funti za vojsku kroz sledeće četiri godine. Vojni budžet trenutno je nešto ispod 42 milijarde funti godišnje.

“Doneo sam ovu odluku u jeku pandemije jer odbrana kraljevine mora biti prva”, rekao je Džonson u saopštenju.

“Međunarodna situacija je opasnija i intenzivno konkurentnija nego u bilo koje vreme od hladnog rata”, rekao je Džonson, dodajući da Britanija mora da stoji uz svoje saveznike. “Kako bismo to postigli, moramo ojačati naše kompletne kapacitete.”

Odlazak iz Evropske unije

U vreme jačanja globalne nesigurnosti i nastavka uspona Kine te nakon četiri godine međunarodne diplomatije američkog predsednika Donalda Trumpa, britanska odluka iz 2016. da napusti Evropsku uniju stavila je njenu ulogu i globalni uticaj pod upitnik.

Odluka o novim ulaganjima došla je nedelju dana nakon što je Džonson rekao izabranom američkom predsedniku Džou Bajdenu da je Britanija odlučna da ostane njegov vredan vojni saveznik.

Ministar obrane Ben Volas rekao je da Britanija neće ulagati u vojsku nauštrb sredstava za međunarodnu pomoć, nakon medijskih izveštaja da će milijarde funti biti povučene iz budžeta za pomoć inostranstvu.

Kompletni zaključci analize o obrani i sigurnosti biće objavljeni sledeće godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here