MN PRESS/foto: Nebojša Paraušić

Na inicijativu selektora košarkaša Srbije Svetislava Pešića, a u saradnji sa Udruženjem košarkaških trenera Srbije (UKTS), 22. februara u dvorani “Aleksandar Nikolić“ tokom dvočasovnog pokaznog treninga reprezentacije biće održano predavanje za trenere.

Košarkašku reprezentaciju Srbije očekuje nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i mečevi sa Slovačkom, a okupljanje i pripreme nacionalnog tima biće iskorišćene i za edukaciju srpskih trenera, saopštilo je Udruženje košarkaških trenera.

Kako se navodi, po završetku pokaznog treninga prisutni treneri imaće priliku da sa selektorom Pešićem razgovaraju i razmenjuju iskustva.

– Prvi put se organizuje ovako nešto i razmatramo mogućnost da to postane praksa. Ovo je zaista jedinstvena prilika koja se nudi našim trenerima i zato razmatramo da učešće na ovim predavanjima u budućnosti bude jedan od uslova za sticanje trenerske licence. Vrednost ovog predavanja selektora Pešića je nemerljiva, ono će biti snimljeno kako bi naši članovi mogli detaljno da ga analiziraju, a svi treneri koji budu prisustvovali predavanju na poklon će dobiti i ulaznice za utakmicu sa Slovačkom – rekao je Strahinja Vasiljević, generalni sekretar Udruženja košarkaški trenera Srbije.

Selektor Svetislav Pešić kaže da je cilj da se uz pomoć Udruženja trenera ostvari kontakt sa svim trenerima u našoj zemlji.

– Želja je da ovo ne bude jednokratna akcija, već da se ubuduće što češće stavimo na raspolaganje trenerima širom Srbije i tako sačuvamo našu jedinstvenu metodiku treninga. Neophodno je i da se prilagođavama novim uslovima, jer se sve menja pa i košarka i da posebno obratimo pažnju kako se treniraju mladi igrači – kaže Pešić.

– Naši treneri će na delu moći da vide kako se trenira na vrhunskom nivou sa igračima koji su reprezentativci. Po završetku treninga sa njima ću razgovarati o novim trendovima organizacije i metodike treninga, ali i svemu onom što su novine sa aspekta košarke i taktike – rekao je selektor.

Na polju edukacije trenera, Pešić zajedno sa UKTS želi da radi i tokom leta.

– Imamo ideju da sve ovo ponovimo i tokom priprema seniorskog tima za Evropsko prvenstvo. U predavanja bismo uključili i neke od naših igrača, iskusnijih reprezentativaca koji bi izneli svoja mišljenja šta i kako da se radi sa mladim igračima. Jednostavno, želimo više da se povežemo sa trenerima u Srbiji i mislimo da je ovo pravi način za to – zaključio je Pešić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here