EPA/Andrej Čukić
Svetislav Pešić

Partija koju su pružili srpski košarkaši protiv Češke u drugom kolu Evrobasketa (81:68) dopala se Svetislavu Pešiću, selektoru tima, a povodom kratkog opuštanja proslavljeni stručnjak rekao je da igrači moraju da budu svesni da to ne sme da se dešava.

Pred 15.000 hiljada Čeha Srbi su demonstrirali izraz da dolaze iz „zemlje košarke“, ali je atomsfera u jednom trenutku podigla Čehe „iz pepela“.
Ta sekvenca može kako smatra Svetislav Pešić da bude opomena srpskim košarkašima. Odbrana domaćeg tima bila je na visokom nivou i to je selektor pohvalio kod protivnika.
„Ovo je bila jedna izvanredna atmosfera, pravi spektakl, mi smo malo podigli ove Čehe, ali kao što sam rekao na pres konferenciji možda nam je baš trebala ovakva utakmica za ono što nas čeka. Mi smo u prvoj četvrtini demonstrirali odbranu koju mi želimo da igramo. Imali smo dobar rezultat pre svega zahvaljujući fantastičnoj igri u odbrani i rotacijama koje smo radili tako da je to dalo rezultate. Malo smo se opustili u trećoj četvrtini, što baš nije dobro. Važno nam je da budemo svesni da to ne sme da nam se dešava. Pogotovo u utakmicama u kojima smo proglašeni, mi kažemo proglašeni, za favorite. Oni su pokazali kada su gubili sa 20 razlike ponos pred svojim navijačima i to su uradili na dosta dobrom nivou. Bilo je tu dosta agresivne odbrane“, detaljno je objasnio Pešić.
Ono što je posebno oduševilo Pešića jeste što je srpski tim čuvao lopte.
„Mi smo na ovoj utakmici napravili samo sedam izgubljenih lopti, što je fantastično iskustvo. Nije nikada dobro da se gube lopte, ali sve ispod deset izgubljenih lopti je odlično i mi radimo na tome da što manje gubimo loptu. Međutim izgubili smo malo organizaciju, malo su nas pritisli preko čitavog terena. Uzimali smo neke isforsirane šuteve. Ne mogu da kažem bez razloga, ne, sa razlogom jer su oni stvarno tu igrali dosta dobro. Sada je važno da mi od toga profitiramo i da naučimo šta očekujemo u takvim utakmicama. Vrlo je teško zadržati taj kontinuitet na kome insistiramo i na kome radimo“, istakao je selektor Srbije.
Sledi odmor koji je srpskom timu preko potreban posle dva uzastopna takmičarska dana.
„Sutra ćemo imati priliku da malo odspavamo pošto smo mi i pre ovoga imali jednu utakmicu, iako vi mislite da je to bila utakmica odigrana levom rukom. Kada protivnik igra većim intenzitetom protiv nas nama je jako teško i vi to morate da razumete. Da je odnos prema igri i sinoć bio na dosta dobrom nivou jer je na drugom mestu bila ekipa koja takođe ima svoj ponos i nameru da se pokaže protiv nas“, objasnio je Pešić.
Na kraju Pešić je zadovoljan, ali ističe da nije sve perfektno.
„Sve je to dobro za nas i što je najvažnije a to su dve stvari. Bolje je da se pobedi nego da se izgubi, ali mi želimo da iz takvih utakmica i pobeda profitiramo. Jer kad izgubiš utakmicu onda gledaš sve detalje, gledaš video, razgovaraš sa igračima mnogo više i ukazuješ na greške. Kad se pobedi, pobedio si i stvarno pomisliš da je sve perfektno, ali nije. Zato nije loše da dođemo u ovakvu situaciju. Kako god okrenete, ovo je bila galama, možda ne na nivou našeg „Pionira“, ali dobro“, istakao je Pešić.
Selektor je zaključio da su srpski košarkaši pored inteligencije izuzetni i u razumnosti.
„Odbrana Čeha je bila na visokom nivou, mi smo trebali tu da budemo na nivou, ali dobro je. Moram da kažem da se ne udvaram igračima, mi imamo vrlo inteligentne momke koji su ne samo dobri košarkaši nego su i razumni. Razumeju i svesni su da kada dođemo u ovakvu situaciju moramo da nešto naučimo“, zaključio je selektor Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here