EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN
Dmitrij Peskov

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da ne zna ništa o tome da je osoblje Kremlja koristilo ajfone zaražene malverom.

– Odluke o bezbednosti različitih uređaja trebalo bi da donose specijalne službe i Kremlj ne može ni na koji način da ograniči upotrebu ajfona među zvaničnicima – rekao je Peskov, a preneo TASS.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) otkrila je ranije operaciju američke obaveštajne službe, koja je sprovođena putem virusnog programa na mobilnim uređajima kompanije “Epl”, saopšteno je na sajtu FSB.

U osiguranju bezbednosti ruske telekomunikacione infrastrukture identifikovane su anomalije koje su karakteristične samo za korisnike Epl mobilnih telefona i uzrokovane su radom ranije nepoznatog zlonamernog softvera koji koristi softverske ranjivosti koje je obezbedio proizvođač“, saopštila je ruska bezbednost, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju FSB, hiljade “epl” telefona bilo je zaraženo, uključujući i one uređaje koji su bili registrovani u stranim ambasadama u Rusiji, među kojima su zemlje-članice NATO i Kina.

Prikupljene informacije potvrđuju tesnu saradnju kompanije “Epl” sa američkim specijalnim službama, saopštio je FSB.

U saopštenju se navodi da deklarativna politika kompanije “Epl” o poverljivosti podataka korisnika ne odgovara stvarnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here