EPA/Evgenia Novozhenina
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nije postignut nikakav suštinski napredak ka stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

On je istakao da je neophodno “poručiti Ukrajini da povuče teško naoružanje iz nuklearne elektrane Zaporožje, kao i da prekine njeno granatiranje, koje ugrožava celu Evropu”, prenosi agencija TAS S.

– To je ono što treba da zahtevamo od Ukrajine, da povuče teško naoružanje, da prestane sa granatiranjem, da prestane da ugrožava evropski kontinent – istakao je portparol Kremlja.

Takođe je ukazao da Moskva smatra da je važno da sve strane shvate da granatiranje nuklearke predstavlja nuklearnu pretnju.

– Veoma je važno da svi trezveno sagledaju situaciju i shvate da ukrajinske oružane snage granatiraju nuklearnu elektranu tako da njihove akcije stvaraju nuklearne, ekološke i druge bezbednosne pretnje za veliki broj područja. To svakako izaziva veliku zabrinutost – naglasio je Peskov.

Dodao je da će Rusija nastaviti dijalog sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

– IAEA radi svoj posao. Dobro je što IAEA potvrđuje da granatiranje stvara opasnost po nuklearku i njenu celovitost. To je dobro. Mi, naravno, žalimo zbog specifičnosti u njihovom radu, kada kažu da nisu ovlašćeni da govore ko otvara vatru na nuklearku – rekao je Peskov.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju.

Nuklearna elektrana u Zaporožju je najveća nuklearna elektrana u Evropi, a Rusija je preuzela kontrolu nad njom krajem februara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here