EPA/Sergei Karpukhin
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je kao spekulacije zaključke o navodnim vezama između pritvorenih Rusa u Minsku i predstojećih beloruskih predsedničkih izbora.

– Stručnjaci ne znaju ništa u ovoj situaciji. Ako nemamo potpune informacije, verovatno, stručcnjaci uopšte ne znaju ništa i zato je sve ovo spekulacija i to treba uzeti sa rezervom – rekao je Peskov, komentarišući stav eksperata da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko namerno optužio Moskvu da bi dobio podršku birača.

Kremlj je naglasio da postoje insinuacije da pojedine organizacije u Rusiji šalju nekoga da destabilizuje situaciju u Belorusiji.

– Svakako, ovo nije ništa drugo nego insinuacije – rekao je Peskov, naglašavajući da su Rusija i Belorusija saveznici i bliski partneri.

– Ali svakako bi trebalo razjasniti ovaj incident sa pritvaranjem Rusa – istakao je on.

Prema rečima Peskova, Rusija se nada da će dobiti informacije koje će im pomoći da reše ovo pitanje.

– Za sada nisu zakazani kontakti između ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, a Kremlj se nada da će situacija biti razjašnjema preko agencija za sprovođenje zakona – rekao je Peskov.

– Sada nema takvih planova. Kao što razumete, Minsk i Moskva imaju mnogo kanala komunikacije, postoje različiti kanali komunikacije, uključujući i preko agencija za sprovođenje zakona. Nadamo se da će ti kanali biti dovoljni da se razjasni situacija – istakao je Peskov.

Kremlj očekuje da će sva prava ruskih državljana koji su pritvoreni u Belorusiji biti poštovana, naveo je Peskov.

– Danas je naš ambasador imao sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova i sa kolegama u Minsku – izjavio je Peskov.

– Nadamo se da ćemo dobiti sveobuhvatne informacije o onome što se dogodilo kao rezultat te komunikacije i putem komunikacionih kanala između naših specijalnih službi -dodao je on.

– Belorusija sumnja da je grupa od više od 30 osumnjičenih ruskih plaćenika, koji su uhapšeni u toj zemlji, planirala da izvrši terorističke akte u toj zemlji – izjavio je ranije danas državni sekretar beloruskog Saveta bezbednosti Andrej Raukov.

On je, obraćajući se novinarima, rekao da se do 200 plaćenika i dalje nalazi u Belorusiji i da bezbednosne snage tragaju za njima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here