EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

„Rusija ne odbija da razgovara o vraćanju svojih oficira u Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju u Donbasu, ali je još uvek teško govoriti o uslovima“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Niko ne odbija da razgovara o ovom pitanju, ali prvo o njemu treba zajedno da se razgovara i razmatra – odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li je Kremlj spreman da vrati ruske oficire u koordinacioni centar.

On je istakao da postoje razlozi zbog kojih su ruski oficiri prestali da učestvuju u radu centra i bili opozvani.

Peskov je precizirao da, ukoliko se osvrne na situaciju koja je prethodila odlasku ruskih oficira iz ove grupe, biće jasno „šta je smetalo nastavku ove prakse“.

Ranije je potpredsednik ukrajinski vlade za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Aleksej Reznjikov izjavio da Kijev želi da se ruski oficiri vrate u Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i stabilizacije linije razgraničenja dveju strana.

Sredinom decembra 2017. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da ruska strana obustavlja rad u okviru Zajedničkog centra. Ministarstvo je podsetilo da se Centar suočavao sa ozbiljnim poteškoćama zbog stava ukrajinskih vlasti. Peskov je tada izjavio da Kremlj dozvoljava povratak ruskih oficira u Centar ukoliko Kijev prekine provokacije protiv njih i stvori im uslove za rad.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime