EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije se vakcinisao protiv koronavirusa, jer vakcina još nije sertifikovana, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Nije (se vakcinisao). Vakcina još nije sertifikovana. Verovatno nije dobro izlagati lidera države nesertifikovanoj vakcini – odgovorio je Peskov na pitanja novinara.

On je takođe naglasio da se ni on nije vakcinisao protiv koronavirusa i da nije upoznat sa navodima medija da su zaposleni u predsedničkoj administraciji učestvovali u programu testiranja vakcine.

Na pitanje da li je njemu ili nekome iz predsedničke administracije predlagano da se vakcinišu probnom vakcinom protiv koronavirusa, Peskov je odrično odgovorio.

– Ne. Meni vakcina nije potrebna, jer sam prebolovao (koronavirus). A o tome da se neko iz administracije vakcinisao, ja, iskreno govoreći, ništa ne znam. Nije mi poznato da je bilo nekih dobrovoljaca iz administracije koji su učestvovali u kliničkim testiranjima vakcine – naglasio je Peskov.

On je takođe konstatovao da je za sada rano govoriti o vakcinaciji protiv koronavirusa u Rusiji, jer još nije gotova nijedna vakcina.

– Nekoliko vakcina je u raznim fazama testiranja, neke faze su već završene. Imamo veoma ohrabrujuće rezultate tog eksperimentalnog korišćenja. Istovremeno, još ne postoji nijedna vakcina koja je prošla potpuno testiranje i zbog toga je još rano govoriti o vakcinaciji. Treba sačekati završetak i zvanično odobrenje vakcine – dodao je Peskov.

On je precizirao da će vakcina pre svega biti dostupna rizičnim grupama.

Ranije je saopšteno da je Ministarstvo odbrane Rusije završilo klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, svi dobrovoljci su pušteni iz bolnice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here