Pesma ”Stairway to Heaven” plagijat

0

Ukrali pesmu?: Led Cepelin
 

Na sajtu lista ”Biznis Vik” navodi se da je podneta tužba protiv grupe za kršenje autorskih prava, jer je čuvena pesma od osam minuta izdata 1971. godine u stvari inspirisana pesmom "Taugus" kalifornijske grupe Spirit.

 

Led Cepelin je nastupao nekoliko puta na mestima gde je nastupao i Spirit i da je mogla da čuje pesmu "Taugus", koju je 1968. godine komponovao Rendi Kalifornija, gitarista Spirita.

 

Pesma "Taugus" traje dva minuta i 37 sekundi, a u pesmi Led Cepelina se čuje jedan minut te pesme i to na samom početku. Kalifornija je ranije navodio da je "Stairway to Heaven" plagijat njegove pesme.

 

"Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam ni ‘hvala’ rekli", rekao je Kalifornija 1997. godine, koji je iste te godine poginuo.

 

 

Drugi muzičari smatraju da je Led Cepelin plagirao još tri poznate pesme "Babe I’m gonna leave you" i "Dazed and confused" i "The Lemon song". Britanska rok grupa, osnovana 1968. i rasformirana 1980. godine, do danas je prodala više od 300 miliona albuma širom sveta, a od toga 109,5 miliona u SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here