Lična arhiva
Oduševljeni: Svi žele da ponove nešto slično

Novi video-projekat udruženja Srpski edukativni centar i Folkloraši širom sveta, Deca su ukras sveta, o kojem su “Vesti” već pisale, od 21. marta, kada je objavljen na Jutjubu, svakodnevno ima hiljade pregleda i do četvrtka u podne je odgledan više od 19.500 puta. Među 94 udruženja koja su učestvovala u projektu bila su i tri iz Italije: SKUD Pontes-Mostovi Trst, KUD Sloga Vićenca i SKSO Kruna Skio.

Osmogodišnja Sofija Stojanović bila je jedina predstavnica Sloge i kaže da presrećna što je pevala sa još 562 dece iz celog sveta.

– U početku dok sam vežbala pesmu imala sam tremu. Posle kad sam videla kako je divno ispalo bila sam presrećna i ponosna na sebe

Dragana Antonijević, predsednica KUD Pontes-Mostovi Trst smatra da je veliki uspeh uključiti ovoliki broj društava i dece.

– Šta reći organizatorima, osim “Hvala”, a pesma “Deca su ukras sveta” je pravi izbor i nekako nezaobilazni deo detinjstva svakog srpskog deteta, što su svi mališani i pokazali. Iz našeg kluba pevali su Dunja, David, Nikola i dve Viktorije. Bili su zadovoljni, presrećni, a u isto vreme malo i uplašeni da li će sve odraditi kako treba. David je srećan, voli da peva, Viktorija Jojić je oduševljena što prvi put čuje svoj glas na snimku, za Nikolu je ovo prelepo iskustvo, kao i za Viktoriju Đorđević koja voli pesmu i igru. Četvorogodišnjoj Dunji je ovo bilo prvo iskustvo sa pevanjem i snimanjem, ali je sve na kraju odlično ispalo, Svi se oni nadaju da će imati priliku da učestvuju u nekom sličnom projektu.

SKSO Kruna su predstavljali Predrag Stojković, Katarina Mišić, Filip Lukić i Kristina Kitić.

Predragu Stojkoviću, članu dečjeg ansambla, mnogo se dopalo što je pevao sa drugarima.

– Nisam ranije znao tu pesmu pa sam je sa mamom vežbao i naučio. Jedva čekam da opet pevamo svi zajedno neku novu pesmicu.

Katarina Mišić je odmah sa radošću prihvatila da učestvuje.

– Bilo je to lepo iskustvo, osim samog snimanja dopali su mi se zajednički časovi sa organizatorima na kojima sam upoznala drugare iz različitih krajeva sveta. Završenu pesmu sam videla na Fejsbuku i oduševljena sam kako je ispalo. Volela bih da ponovo tako nešto uradimo.

I Filip Lukić je ponosan zbog učešća.

– Ovo je za mene bilo nešto novo, takođe mi je drago što sam video mnogo vršnjaka koji su se opredelili za folklor i pevanje, nadam se da će u skorije vreme doći neki novi projekat. Pozdravljam sve koji su nas podržali i pogledali spot.

Milan i Miloš Mutapčić

Tražili i dodatne probe

Braća Milan i Miloš Mutapčić, koji stoje iza ovog projekta, u decembru i januaru organizovali su onlajn Zum probe, a montaža je vršena u februaru i martu.

– Snimci su rađeni po jasno napisanim instrukcijama koje smo poslali svakom detetu, odnosno, roditelju – kako postaviti mobilni telefon, kako pevati uz matricu, svi neophodni notni zapisi za instrumentaliste i slična uputstva. Kada smo pregledali snimke pronalazili smo “bisere” poput male Isidore, Mile i drugih – priča Milan.

Miloš ističe da su uspeli da naprave izuzetnu komunikaciju sa mališanima.

– Bili smo presrećni kada smo videli koliko su deca zainteresovana za učešće i našu međusobnu interakciju. Nekoliko puta smo na interesovanje dece i roditelja organizovalii dodatne probe – kaže zadovoljno Miloš.

Milan i Miloš ističu da su pomoć, kao i prošli put, imali od SKC Oplenac iz Toronta i KUD Batajnica iz Beograda (matično društvo Mutapčića koje su osnovali njihovi roditelji). Posebno su spomenuli drage prijatelje – pomoćnike i podršku: Sašu Bogunovića, Emiliju Đuričić, Olju Jelkić, Nikolinu Despot i Darka Bataka.

I članovi orkestra iz mnogih država

Muzička pratnja

Kada je u pitanju muzička pratnja, glavni deo su predstavljali narodni i tamburaški orkestri KUD Oplenac iz Toronta i Batajnica iz Beograda, ali i deca koja sviraju određeni muzički instrument iz mnogih država sveta.

– Bila sam mnogo srećna dok sam vežbala na onlajn probama orkestra sa drugarima – istakla je Ana Kosorić (14), članica narodnog orkestra Oplenca, koja svira harmoniku.

Njen mlađi “kolega” Vuk Nujić (9) iz Toronta rekao je da sa Milošem inače vežbaju u tamburaškom orkestru Oplenac i da im nije bilo teško da nauče da odsviraju ovu pesmu.

Novi poziv mališanima

Mutapčići najavljuju novi projekat, koji startuje u aprilu, pod nazivom Project 2021 – Serbian children worldwide, s akcentom na srpski jezik, kulturu, pevanje, sviranje, tradiciju, glumu i dikciju. Poziv za učešće odnosi se na svu decu širom sveta, koja mogu da se pridruže prijavom na adresu srpskiedukativnicentar@gmail.com.

Borba za srpsku stvar

Prethodni snimak braće Mutapčić “Ovo je Srbija”, u kojem naši folkloraši iz dijaspore pevaju istoimenu pesmu, objavljen je u maju prošle godine i o njemu se dugo pričalo. Brzo se kod braće rodila ideja o nastavku.

– Projekat “Ovo je Srbija” je pokazao koliko se glas Srba čuje kada smo ujedinjeni, kad smo složni, kada se borimo za istu stvar, srpsku stvar. Kada svojom borbom dajemo primer da postoje vrednosti koje su snažnije od svakog ideala. To je jedini ispravan način koji treba da nam predstavlja zvezdu vodilju kroz ova čudna vremena. Srpska kultura, tradicija i srpski jezik mogu biti sačuvani samo jedinstvom svih nas, na kom god kraju sveta da se nalazimo – ističe Miloš.

Njegov brat Milan dodaje da jednako važno primer koji daju mlađim generacijama “primer kako se treba odnositi prema svome, da se svoje voli, čuva i brani, a tuđe poštuje.

– Deca su ukras sveta, zato predstavlja “znak pored puta” svoj srpskoj deci. A univerzalne vrline koje deca samim svojim postojanjem simbolišu, ukras su koji zahteva pažljivo negovanje i čuvanje i tim povodom neka ovaj snimak bude podsetnik i zavet nama odraslima – naglašava on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here