Ž. Marković
Milisav Đurić

Početkom 2021. godine izašla je iz štampe nova knjiga Milisava Đurića, pisca koji živi i radi u Herisauu u istočnoj Švajcarskoj. Knjiga “Deca sanjaju velike snove” sadrži 40 pesama, ima 110 strana i svaka pesma je ilustrovana. Ilustracije su radili Živojin-Žika Marković iz Mokranja i Anđelina Dimitrijević iz Leskovca. Knjigu je štampao Grafid iz Banjaluke. Autor kaže da su pesme sa porukom, emocijom i tematikom iz svakodnevnog života, ali i mašte, namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta, a mogu da ih čitaju i osobe u poodmaklim godinama.

– Pesme su nastale u vreme korone, a bilo mi je potrebno oko tri meseca da sve to napišem, malo više od 10 pesama mesečno. Naprosto, imao sam želju u ovo teško vreme da iznedrim nešto novo, veselo za mališane. Ilustracije su napravili moj veliki prijatelj Žika Marković, koji je slike obradio kompjuterski i Anđelina Dimitrijević, koju sam upoznao preko društvenih mreža. Ona je ilustracije ručno crtala, skenirala i poslala mi mejlom – kaže za “Vesti” Milisav Đurić, koji je dugogodišnji predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.

On već razmišlja da osmislim nešto novo za naše mališane

– Oni su prema mom mišljenju najiskreniji čitaoci, ali i kritičari, zato nestrpljivo iščekujem prve kritike. Inače, pesme sam elektronski poslao za Banjaluku, a kada su knjige bile odštampane otišao sam automobilom po njih. Ovom prilikom zahvaljujem štampariji Grafid, koja je veoma korektno uradila svoj posao – kaže Đurić.

Stihovi i proza

Milisav Đurić je do sada izdao pet zbirki pesama za sve uzraste, dve zbirke pesama za decu, jedan ljubavni roman, monografiju “Žarko Marjanović Toza” i prozne priče “Gorostas početka 21. veka”.

Đurić je rođen 1965. godine u Trebavi kod Modriče. U Švajcarskoj je od 1990. godine, u kantonu Apencel je od prvog dana do danas, a živi u gradiću Herisau.

Od ranih školskih dana beležio je zanimljive detalje iz okruženja i života ali nažalost nije ih sačuvao. Ozbiljnije je pisanjem počeo da se bavi 2000. godine na zapažanje dobrog prijatelja i zemljaka prof. Radomira Vasića, (sada upokojenog). Vasić je uticao da 2003. godine objavi prvu zbirku pesama “Trebavski zov”.