Lična arhiva
Zarazila se u bolnici: Tamara Antonijević

Tamara Antonijević, medicinska sestra iz Trsta i članica KUD Pontes-Mostovi u tom gradu, bila je zaražena korona virusom od koga se uspešno oporavila, a u vreme dok je bila u izolaciji učestvovala je u snimanju spota za pesmu “Ovo je Srbija”, koji su napravili naši folkloraši širom sveta, o čemu su “Vesti” već pisale.

Devojka koja je rođena u Trstu školovala se za medicinsku sestru i imala sreću da se prošle godine, samo dva meseca po završetku studiranja, zaposli u gradskoj bolnici Kantinara, na odeljenju za plućne bolesti (pneumologija). Kako ističe, voli svoj poziv, obavlja ga s ljubavlju i savesno, ali desilo se da se u ovo “zlo doba” i ona zarazi COVID-19.

– Na početku pandemije na mom odeljenju morali smo da odvojimo bolesnike od onih pacijenata koji su bili zaraženi virusom. Praktično je napravljeno novo odeljenje sa tim pacijentima i sa njima smo imali poseban tretman. Morali smo da preko uniforme oblačimo posebne zaštitne skafandere i svaki put kad smo menjali prostoriju i ulazili u drugu morali smo da menjamo skafandere. Zaista vrlo naporno i komplikovano, ali smo uspevali da se adaptiramo tim novim uslovima – priča nam Tamara.

Tamara (prva zdesna) sa koleginicama

I pored svih tih mera imala je, kako nam u šali kaže, “čast” da direktno upozna COVID-19.

– Jedan dan na odeljenju otkrili su da su zaražene neke kolege. Prema proceduri su mi odmah napravili test koji je bio pozitivan i poslali su me smesta kući. Morala sam da budem u karantinu, u kućnoj izolaciji sa roditeljima i bratom. Protokol je iziskivao da budem potpuno izolovana i izdvojena od svih i sama u sobi, da ne kontaktiram sa ukućanima, ali jednostavno roditelji su rekli da ne treba da me isključe do te mere iz životne i porodične zajednice. Osećali su neku vrstu griže savesti, pa smo se normalno ponašali i živeli, samo sa više pažnje i kontrole. Pridržavali smo se najosnovnijih mera predostrožnosti, tipa, posle svakog korišćenja kupatila morala sam da sve za sobom dezinfikujem – prepričava naša sagovornica.

Dok je bila u karantinu stigao je poziv KUD-u Pontes-Mostovi da učestvuje u projektu koji je ujedinio 195 naših folkloraša iz 41 kulturno-umetničkog društva iz Srbije i još 16 zemalja. Devojka poreklom iz Drmna kod Požarevca, koja vodi žensku pevačku grupu u društvu iz Trsta, rado je dala doprinos tom projektu. Pustila je na volju svom divnom glasu, pevajući iz sveg grla rodoljubivu pesmu “Ovo je Srbija” koja u periodu pandemije zvuči kao himna, jer slavi život i ljubav prema otadžbini.

Tamara (prva u kolu) na jednom od nastupa KUD Pontes-Mostovi

– Iako sam rođena u Italiji, mnogo sam privrženija našoj kulturi i tradiciji – kaže Tamara, koja ne krije oduševljenje pažnjom koju je spot privukao širom sveta.

Svi negativni

Posle 13 dana provedenih u kućnoj izolaciji Tamari je ponovo urađen test koji je na sreću bio negativan.

– Usledio je ubrzo i drugi i taj je takođe bio negativan. Posle toga pozvani su i moji ukućani na testiranje kako bi se ustanovilo da nisu možda oni zaraženi i srećom rezultirali su negativni na korona test.

Odahnuli posle testova: Porodica Antonijević

Ponovo na poslu

Tamara ističe da nije imala apsolutno nikakve simptome virusa.

– Svaki organizam drugačije reaguje i podnosi, bilo mi je zaista neprijatno što sam morala da budem na bolovanju dok su se moje kolege borile na poslu, jer je bio vrlo naporan i i gotovo neizdrživ ritam.

Ona se 19. maja vratila na posao koji voli i nastavila svoj raniji ritam. Trenutno je opao broj zaraženih i krajem meseca je u planu zatvaranje takozvanog kovid odeljenja.