Vesti
Domanjini: Članovi KUD "P. P. Njegoš"

Ni paklena vrućina u Severnoj Rajni i Vestfaliji nije sprečila srpske folkloraše iz te nemačke pokrajine da na priredbi, pod motom Folklor u srcu, koju je u Hamu organizovao KUD “Petar Petrović Njegoš”, pesmom i igrom pozdrave zavičaj kome se toliko raduju.

Folklorijada je bila svojevrsna molitva za srećan put na odmor i povratak iz otadžbine, a pred više od 400 posetilaca. uz domaćine je nastupilo još šest društava: “Srbija” Dortmund, Kolo Esen, Izvor Reklinghauzen, Jelek Vupertal, “Nemanjići” Dortmund i Beli orlovi Bilefeld.

Iako je u sali bilo kao u parnom kotlu mladi su sa zadovoljstvom igrali i pevali, a koroegrafije koje su izveli bilo je pravo zadovoljstvo gledati. Ham, grad rudara su, bar za jednu noć pretvorili u Srbiju u malom. Domaćini iz “Njegoša” su ulogu voditelja programa dodelili Zoranu Kovačeviću, a on je kao televizijska zvezda najavljivao dobro raspoložene mlade u narodnim nošnjama koji su predstavili folklorno stvaralaštvo zavičaja.

Koreografijom “Čačak”, najmlađe uzdanice “Njegoša” su prve izašle pred publiku i odmah oduševile sve u sali. Nastavili su Beli orlovi iz Bilefelda i prisutne odveli do Jasenice. Veliki ansambl “Njegoša” je pesmon i igrom stigao do Leskovca, a esensko Kolo do Šumadije i Lužnice. Dortmundska Srbija je izvela maštovite igre iz Šumadije i Pirota.

Članovi Izvora iz Reklinghauzena, pod budnim očima Nine i Milana Lazića oduševili su igrama iz Niša. Sjajne nastupe su imali i “Nemanjići” iz Dortmunda i Jelek iz Vupertala. Prva postava domaćina virtuozno je igrama iz Gornje Pčinje krunisala folklorijadu.

Među onima koji su bili na sceni našle su se zajedno majka i ćerka. Dijana Cvijanović sa ćerkom Natalijom igra u folklornom ansamblu “Njegoša”.

– Folklorijada je održana sa puno zadovoljstva. Bilo nam je lepo sa gostima. Kćerka Natalija je u folkloru već tri godine. Ja sam počela s njima da igram od marta. Volim folklor, jer sam kao dete igrala i ja nekoliko godina u “Njegošu”. Podržavala sam i stariju kćerku Sofiju kad je igrala pre četiri godine. Srce mi je uvek bilo puno zadovoljstva kad vidim i čujem igru i pesmu. Tako sam jednostavno krenula na probe sa sadašnjim ansamblom. Iz ljubavi ih nazivam svojim “Njegošincima”. I sa ponosom sam deo njih – kaže za “Vesti” Dijana Cvijanović.

Članovi “Njegoša” su kao i uvek bili ljubazni domaćini, a članice ovog klana su posebno obradovale mlade poslasticama kojih je bilo u izobilju.

Oproštaj s protom

Prisutnima u sali obratio se i protojerej-stavrofor Branislav Čortanovački, koji je prizvao Božji blagoslov na goste i domaćine i oprostio se od svih uz zahvalnost klubu “P. P. Njegoš” na bogougodnim delima koja su članovi uradili. Prota Branislav će svoju pastirsku službu nastaviti u parohiji u Hanoveru.

“Kamermani”

Jedina senka na sjajnu priredbu bili su pojedinci koji su mobilni telefonima snimali nastupe “svoje dece”. Bez imalo poštovanja prema ostalima napravili bi živi zid od koga niko nije mogao da vidi šta se događa na bini. Ova ne tako lepa slika je sve češća i u drugim mestima.