pixabay.com

Deca ih relativno lako savladaju, ali kod odraslih mogu da izazovu veoma teške komplikacije.

Većina ljudi u detinjstvu prođe uobičajene dečje bolesti kao što su ovčije boginje, rubeole, zauške i druge, ali neki ipak uspeju da ih zaobiđu. To je možda trenutno dobra vest, ali je i potencijalna opasnost jednom kada odrastete i dobijete svoju decu, koja će se verovatno zaraziti ovim bolestima u vrtiću.

Ovo su najčešće i najopasnije:

1. Rubeola

Tipični znakovi su osip na licu i temperatura, kao i zapaljenje i otok limfnih čvorova. Bolest traje od 14 do 21 dan. Deca lako podnose ovu bolest, ali odrasli se teže izbore sa ovom infekcijom. Trudne žene su u najvećoj opasnosti, tačnije beba – trudnica može da ima blažu formu bolesti, ali posledice mogu biti pobačaj ili ozbiljna oštećenja ploda, poput bolesti srca, nervnog sistema, slepilo, katarakta i još mnogo toga. Rubeola se prenosi kapljično, dakle, veoma lako.

Onaj ko je jednom preležao rubeole, ima doživotni imunitet i zato je ranije bilo najbolje kada ga deca dobiju u vrtićkom uzrastu. Danas deca primaju zaštitu od rubeola kroz MMR vakcinu.

2. Magareći kašalj

Ako kapalj traje duže od dve nedelje, a za to nema očiglednog razloga, onda može da se radi o magarećem kašlju. Čak nije ni važno da li ste vakcinisani u detinjstvu, jer zaštita traje oko 12 godina, i nakon toga opet možete da se razbolite. Isto kao i virus rubeole, i magareći kašalj se prenosi kapljično. Uzročnik magarećeg kašlja (gram-negativan bacil Bordetella per­tussis) uništava resice bronhija i tako izaziva karakterističan kašalj koji je toliko snažan da može da izazove povraćanje, čak i pucanje rebara, kao i otoke. Magareći kašalj može da uzrokuje i pneumoniju. Iako je veoma naporan, deca ga uglavnom podnesu lako, dok je kod odraslih neophodno dugo lečenje antibioticima. Danas postoji vakcina i protiv magarećeg kašlja.

3. Zauške

Ovo je možda najpoznatija dečja bolest za koju se zna da je izuzetno opasna za odrasle. Manifestuje se zapaljenjem pljuvačnih žlezda, bolom i otokom iza ušiju. Veoma je opasan za muškarce jer zapaljenje može da pređe na testise, što može da dovede do neplodnosti. Među opasnim komplikacijama kod odraslih nalaze se i meningitis, upala mlečnih žlezda kod žena i gluvoća. Deca danas dobijaju zaštitu od zauški takođe kroz MMR vakcinu.

4. Ovčije boginje (Varičele)

Veoma zarazan Varičela Zoster virus prenosi se kapljičnim putem i kod nas je poznat pod imenom ovčije boginje. Kod dece se javlja u blažoj formi i retko dolazi sa komplikacijama. Kod odraslih je, pak, situacija opasnija – temperatura je veoma visoka, javlja se izuzetno bolni osip, herpes. Posebno su ugrožena pluća i bubrezi, a u težim slučajevima može da dođe do trajnih poremećaja u zgrušavanju krvi, oštećenja vida… Virus Varičela Zoster je izuzetno opasan za trudnice.

5. Šarlah

Ova bolest se nekada smatrala fatalnom. Danas je situacija drugačija, ali i dalje može da izazove ozbiljne komplikacije. Ova bolest smatra se ozbiljnom i kod dece, ali je oni podnose dosta lakše nego odrasli. Kod odraslih šarlah može da izazove probleme sa srcem, bubrezima, zglobovima i centralnim nervnim sistemom. Kada infekcija uđe u telo, patogen oslobađa toksine, izazivajući bol u grlu, a zatim toksin može dalje da putuje kroz telo i pravi štetu na ostalim organima. Lečenju šarlaha najbolje pomaže pravovremeno uzimanje antibiotika. Protiv šarlaha ne postoji vakcina. Izazivač je streptokoka iz grupe A.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here