Kako bismo izbegli opasnost od zaraze, moramo da naučimo da ispravno spremamo ovu proteinsku namirnicu, koja je gotovo svakodnevno na našoj trpezi.

Za mnoge od nas nema ručka bez mesa – a koliko je ono tražena namirnica, govori podatak da se proizvodnja mesnih proizvoda povećala za četiri puta u poslednjih 50 godina. Samo u prvih sedam meseci 2020. godine proizvedeno je 126 kilotona piletine, piše “24 sata”.

Mnoge porodice meso jedu svakog dana, i baš zato je važno da naučimo da ga pravilno čuvamo i spremamo, jer je veoma podložno kvarenju i bakterijama. Proizvođači već imaju razrađene procedure kojima meso štite od zaraze, međutim deo odgovornosti je i na potrošačima. “24 sata” navode najčešće greške koje pravimo pri baratanju sa mesom, ali i savete da budete sigurni da je ono ispravno.

Prva greška: meso odmrzavate ceo dan

Ukoliko meso polako odmrzavate, veće su šanse da se u njemu razviju bakterije. Meso iz zamrzivača trebalo bi da stavite u posudu s poklopcem i polako odmrznete u frižideru ili pod hladnom tekućom vodom. Takođe se može odmrznuti u mikrotalasoj, ali važno je da zapamtite jedno pravilo: kada jednom odledite meso, ne smete ga vraćati u zamirzivač.

Druga greška: meso ne držite na najnižoj polici frižidera

Meso se najbolje čuva od kontaminacije ako se drži u najhladnijem delu frižidera. Sveže pileće meso se prepoznaje po rozikastoj boji mesa i “kukuruznožutoj” boji kože. Takođe mora biti fleksibilno, a u frižideru sme da boravi dva dana, na temperaturi od 4°C, i to na najnižoj i najhladnijoj polici. Sirovo meso ne bi smelo da bude u dodiru s ostalim namirnicama kako ne bi došlo do eventualnog prenošenja bakterija.

Treća greška: ne čistite dasku za sečenje

Vodite računa i o higijeni stvari koje koristite za pripremu mesa, ali o ličnoj higijeni. Obavezno pre kuvanja operite ruke sapunom i toplom vodom. Daske za sečenje, posude i sav pribor trebalo bi odmah nakon uporebe oprati  deterdžentom u vrućoj vodi jer je opasnost od zaraze prenosom sa kontaminiranih površina velika. Setite se da redovno promenite i sunđere kojim perete sudove, kao i kuhinjske krpe.

Četvrta greška: Zajedno držite različite vrste mesa

Kada pravimo roštilj, često držimo različite vrste mesa u istoj posudi, a tu vreba opasnost od zaraze. Takođe treba obratiti pažnju da se ne meša sa kupovnim povrćem i salatama. Tu je i savet za marinadu: ako želite da marinirate meso, najbolje je da je prvo prokuvate, pa onda u nju stavite komade.

Peta greška: pečete meso na pogrešnoj temperaturi

Postoji više načina termičke obrade mesa, a koju god da izaberete, treba da vodite računa o određenim merama prevencije. Ukoliko imate termometar, kuvanje će vam biti dosta lakše, jer on brzo meri temperaturu u srednjem delu komada mesa. Pileće meso trebalo bi da se peče na najnižoj unutrašnjojtemperaturi od 82°C. Ako pečemo celo pile, dobro je da mu ostavimo kožu kako bi meso bilo sočno i hrskavo. Peče se na visokoj temperaturi, ali pazite da se ne prepeče – jer takvo meso pogoduje razvoju kancerogenih materija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here