pixabay.com
Foto: Ilustracija

Voleli ih ili ne, morate priznati da su zmije neverovatna stvorenja.

Ako ne možete da se složite s ovom tvrdnjom, podsetićemo vas na nekoliko zanimljivih činjenica u vezi s njima: one postoje na Zemlji već milionima godina, mogu da prežive u različitim vremenskim uslovima i možete ih naći na svim kontinentima osim na Antarktiku.

Među njima ima i nekih vrsta koje ne biste morali da tražite: svojom impresivnom veličinom one dominiraju svakim mestom na kojem se nađu.

5. Zlatni burmanski piton (Python molurus)

Ova vrsta živi u tropskim i suptropskim predelima južne i jugoistočne Azije, a u proseku je dugačka tri metra i teška 91 kilogram.

4. Afrički piton (Python sebae)

Ova zmija podsaharske Afrike može da poraste i više od šest metara, a južna podvrsta obično je manja od svog severnog rođaka. Ona se može naći u raznim uslovima: u šumama, u blizini pustinja itd. U proseku je težak oko 113, 4 kilograma.

3. Burmanski piton (Python Bivittatus)

U divljini ove zmije koje žive u tropskim i suptropskim delovima južne i jugoistočne Azije postižu prosečnu dužinu od 3,7 metara (a mogu da porastu i do 5,74 m), dok su teške oko 137 kilograma.

2. Mrežasti piton (Python Reticulatus)

Odrasli mrežasti pitoni mogu da porastu i do 8,5 metara, ali prosečno su dugi između tri i šest metara, dok su teški i više od 130 kilograma.

1. Zelena anakonda (Eunectes murinus)

Najveći predstavnik porodice boa dugačak je oko 5,21 metar (mada može da poraste do 8,8 metara), a mogu da budu teške i do 227 kilograma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here