pixabay.com

Visok pritisak izuzetno je opasan jer će uzrokovati dodatne probleme celom organizmu, pa osim što uzimate tablete, trebalo bi i da dobro pazite šta jedete.

Sledećih pet namirnica odlično pomaže u regulaciji pritiska, pa evo šta bi trebalo obavezno da se nađe i na vašem tanjiru!

Borovnice

Prepune su flavonoida, snižavaju nivo lošeg holesterola i regulišu krvni pritisak. Borovnice su skoro uvek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umesto večere.

Cvekla

Istraživanje je pokazalo da pacijenti s visokim krvnim pritiskom koji su pili sok od cvekle pokazuju neverovatan napredak u snižavanju krvnog pritiska. Druga studija zaključuje kako su za to verovatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju pritisak u roku od 24 sata.

Krompir

Kalijum i magnezijum, dva minerala koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska, nalaze se u ovoj namirnici. Sadrže i vlakna koja su obavezan sastojak svake zdrave dijete.

Maslinovo ulje

Blagotvorno deluje na lipide u krvi a takođe smanjuje krvni pritisak. Jedna od studija pokazuje da pritisak postaje niži što više maslinovog ulja koristite.

Tamna čokolada

Sadrži flavonoide koji vene čine elastičnijima, a da njena konzumacija snižava krvni pritisak dokazano je u velikom broju studija. Na dan priuštite sebi oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime