Pexels

Depresija je jedna od najčešćih mentalnih bolesti u svetu, zbog čega je važno da naučite da prepoznate njene simptome i na vreme se obratite psihoterapeutu, psihijatru ili nekoj drugoj stručnoj osobi koja može da vam pomogne.

Gubitak nade

Jedan od prvih i najočiglednijih znakova depresije je gubitak nade.

On se manifestuje naglom pojavom pesimizma, gubitkom vere u sebe i uverenjem da je svet nepravedan i da je uzaludno pokušati uraditi bilo šta za sebe ili druge.

Manjak entuzijazma za hobije

Ako vam naprasno više nije stalo da vaših interesovanja i hobija, koji su vam do skoro pričinjavali zadovoljstvo, trebalo bi da se zapitate da li se iza manjka entuzijazma za ove aktivnosti krije neki ozbiljniji problem.

Nesanica

Da li vam je u poslednje vreme teško da zaspite? Ili se možda često budite noću? Moguće je da je vaša nesanica izazvana depresijom, naročito ako se ona javila iznenada i vi se ranije niste žalili na loš san.

Nagle promene u apetitu i težini

Depresija može dovesti do naglog povećanja ili smanjenja apetita i sledstveno tome, rasta ili pada telesne težine. Ako primetite da ste odjednom gladniji nego ranije, obratite se lekaru.

Preporučljivo je da isto učinite i ako odjednom prestanete da jedete onoliko koliko ste navikli.

Nemogućnost kontrole emocija

U slučaju da vas u poslednje vreme obuzimaju emocije i niste u stanju da ih iskontrolišete, velike su šanse da se nalazite u ranom stadijumu depresije.

Kada se tako osećate, važno je da se suzdržite od donošenja ishitrenih odluka, zbog kojih ćete kasnije zažaliti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here