Pixabay
Karfiol

Kafriol je sve češće povrće na našim trpezama. Koristi se pohova, kuvan, pa ukrčkan sa umućenim jajetom, a sir narednan po površini daje mu poseban, bogat ukus.

Za većinu populacije karfiol je nutritivno dobra preporuka. Međutim, za sve one koji imaju problem sa štitastom žlezdom, potrebna je konsultacija sa lekarom da li smanjiti količinu unosa ovog povrća jer postoji opasnost da ometa apsorpciju joda koji je potreban za proizvodnju tiroidnih hormona.

Samo 100 grama karfiola dnevno mož ezadovoljiti veći deo dnevnih potreba za folnom kiselinom i vitaminom C, a ovo su samo neki od razloga zašto karfiol, ukoliko nemate bilo kakve zdravstvene smetnje, treba da bude deo vaših redovnih obroka.

1. Može poboljšati imuni sistem

Pošto je bogat sumporom, karfiola može podržati zdravlje creva i kao rezultat toga poboljšati odbranu od infekcije. To je zato što sumpor pomaže proizvodnju glutationa, važnog za održavanje integriteta sluznice creva, kao i za njenu regeneraciju. Kao moćan antioksidant, glutation deluje u celom telu štiteći ćelije od upalnih oštećenja.

2. Može podržati hormonsku ravnotežu

Karfiol sadrži biljno jedinjenje koje se zove indol-3-karbinol (I3C), koje deluje kao biljni estrogen i može pomoći u balansiranju hormona regulacijom nivoa estrogena. I3C se takođe pokazao obećavajućim kao sredstvom za smanjenje rizika od raka dojke i reproduktivnog karcinoma kod muškaraca i žena, iako je potrebno više studija u ovoj oblasti.

3. Sadrži visok sadržaj holina

Karfiol je izvor holina, esencijalne hranljive materije koja nam je potrebna za raspoloženje, pamćenje. Kao takav, on je ključni gradivni blok acetilholina, uključenog u signalizaciju centralnog nervnog sistema. Holin je takođe neophodan za razvoj mozga.

4. Izvor je antioksidanata

Karfiol je povrće koje doprinosi zdarvlju srca zahvaljujući biljnom jedinjenju zvanom sulforafan. Delujući kao antioksidant, smanjuje zapaljensko oštećenje izazvano oksidativnim stresom, procesom koji igra centralnu ulogu u razvoju srčanih bolesti. Na taj način pomaže u smanjenju krvnog pritiska i ateroskleroze.

5. Bogat sulforafanom

Kao i brokoli i kupus, sadržaj sulforafana u karfiolu ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od malignih bolesti. Sulforafan štiti ćelije od oštećenja DNK, kao i inaktivaciju kancerogena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here