Uloga roditelja nije nimalo lagan “posao” i vi to, dragi roditelji, najbolje znate. Bezgranična i bezuslovna ljubav koju dajete vašem detetu i koju ono daje vama stvar je koja se ne može kupiti, jer je istinski neprocenjiva. Ipak, svaki roditelj ponekad može i da “zastrani” te da počne loše da utiče na razvoj deteta, a da toga dobrim delom nije ni svestan. Evo o čemu se radi.

Svađanje pred decom
Svađanje pred decom (bilo da je rič o galami ili fizičkom zlostavljaju) vrsta je zlostavljanja dece. Dokazano je da je takvo ponašanje emocionalno štetno za decu. Svađe su sastavni deo svakog odnosa, ali se one nikada ne bi smele da se dešavaju pred decom.

Preterano kritikovanje ili razočaranje
Glavni “posao” deteta je da upozna svet u kojem je rođeno. Deca treba da uče, da istražuju svoja interesovanja i da shvate šta je to što vole i u čemu su dobra. Roditelji koji pokušavaju da nateraju svoju decu na obavljanje određenih vannastavnih ili “zabavnih” aktivnosti zapravo pokazuju toksičan obrazac ponašanja.

Stajanje između deteta i njegovih ciljeva
Roditelji često imaju tendenciju da na decu projektuju svoje nade, snove i ideale. Primera radi, ocu koji voli fudbal može biti odbojno to što njegov sin ne pokazuje interes za najvažniju sporednu stvar na svetu. Ono što morate da uradite jeste da detetu dopustite da istraži svoja interesovanja i da shvati šta želi i čime želi da se bavi.

Sputavanje slobodnog izražavanja
Deca nikada ne bi trebalo da se plaše da kažu ono što im je na umu. Tu može postojati posledica, u zavisnosti od načina na koji je nešto rečeno, ali dete se nikada ne bi smelo osećati uplašeno da kaže ono što misli. Zdrava životna sredina detetu daje sigurnost da kaže šta misli i da se oseća voljeno. Samo toksičan roditelj će sprečavati svoje dete da se slobodno izrazi.

Nametanje odgovornosti zbog osećaja sreće i ispunjenosti
Roditelji često imaju velika očekivanja od svoje dece i to, zaista, ima smisla. Svaki roditelj želi ono što je najbolje za dete. On želi da obezbedi svoje dete potrebnim veštinama kako bi ono živelo srećan, zdrav i ispunjen život. Međutim, kada roditelj počne da manipuliše detetom kako bi ono obavljalo stvari koje roditelja čine srećnim, to je obrazac toksičnog ponašanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here