Tanjug
Dom za stare "Radost" u Negotinu

Korona virus ušao je u Dom za stare Radost u Negotinu najverovatnije tako što je neko od 10 novih korisnika njime već bio zaražen, a odgovorni u ovoj ustanovi ne samo što nikoga od njih prethodno nisu testirali, već to nisu učinili ni onda kada je zaraza ustanovljena, nakon čega su službenici Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara uzeli uzorke od 40 korisnika i zaposlenih!

Ovo je rezultat istrage negotinske policija, koja je u četvrtak popodne Višem javnom tužilaštvu u Negotinu podnela krivičnu prijavu protiv B. P. (31), direktorke Doma za stare Radost. Prijava je podneta zbog postojanja osnovane sumnje da je direktorka Doma kao odgovorno lice izvršila krivična “teška dela protiv zdravlja ljudi” i “prenošenje zarazne bolesti”, zbog čega je preminulo pet korisnika ove ustanove.

Policija navodi da je u ovaj Dom od 22. marta do 4. aprila primljeno 10 novih korisnika suprotno jasnoj naredbi ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 14. marta. Tom narednom je propisano da je prijem novih korisnika moguć tek uz adekvatnu medicinsku dokumentaciju, koja bi potvrdila da nisu zaraženi virusom COVID-19.

Istragom je utvrđeno da su oni odmah stavljeni u izolaciju, ali i da nisu prijavljeni službenicima Zavoda za javno zdravlje “Timok” prilikom prvog testiranja obavljenog 22. aprila. “Ovakvim načinom nepostupanja, odgovorno lice direktno je ugrozilo ne samo te nove korisnike već i sve druge u domu, pa i zaposlene radnike. U prilog toj činjenici stoje i dobijeni rezultati sa testiranja koji su pokazali veoma visok stepen zaraženih kako korisnika doma, tako i zaposlenih lica, pa čak i pripadnika vojske”, stoji u obrazloženju krivične prijave.

U prijavi se dalje navodi da su tih 10 novih korisnika testirani tek prilikom drugog dolaska službenika Zavoda za javno zdravlje “Timok”, kada su uzeti uzorci 40 korisnika, 13 zaposlenih i dvojice pripadnika Vojske Srbije. Pokazalo se da je virusom zaraženo 33 korisnika, svi zaposleni i oba pripadnika Vojske, zbog čega je ovaj starački dom zatvoren, a u roku od samo nekoliko sati svi korisnici i zaposleni prebačeni u zdravstvene ustanove u Nišu i Sokobanji.

Međutim, rezultat nemara je do sada petoro preminulih korisnika, koji su bili pozitivni na koronu. Najpre je 23. aprila umrla P. C. (94) iz Negotina, a dva dana kasnije i T. K. (91) iz Prahova. Ostale žrtve su preminule u Kovid odeljenju Kliničkog centra Niš. Najpre, 26. aprila Ž. Z. (82) iz Mokranja, a dva dana kasnije i D. K. (85) iz Urovice.

Poslednja žrtva korona virusa je J. R. (79) iz Gragovice, koji je umro 30. aprila. Za krivično delo koje je direktorki stavljeno na teret zaprećeno je od pet do 12 godina zatvora. Od početka pandemije u Negotinu, prema podacima do zaključenja ovog izdanja “Vesti”, registrovano je 65 zaraženih korona virusom.

Ugovori bez potpisa

U javnosti je bilo spekulacija da je tih 10 novih korisnika boravilo “ilegalno”. Policija je utvrdila da za sve njih postoje ugovori o pružanju usluga domskog smeštaja, ali da nijedan od tih ugovora nije potpisan ni od strane odgovornih u Domu, niti od samih korisnika.

“Nesporno je da su svih deset novoprimljenih korisnika smešteni u izolaciju u zasebnom, fizički odvojenom od ostalih korisnika delu zgrade doma. Međutim, isti ti nisu evidentirani u protokole koje vode zdravstveni radnici doma već samo u matičnu knjigu koju vodi socijalni radnik, tako da je ukupan broj korisnika povećao brojno stanje na 40, odnosno preko 36, za koje je izdata licenca nadležnog ministarstva”, stoji u obrazloženju krivične prijave.

I direktorka zaražena

Sumnja da je COVID-19 prodro u Starački dom Radost u Negotinu pojavila se 21. aprila. Tada se dvoje zaposlenih prijavilo nadležnim zdravstvenim službama zbog respiratornih problema. Jedna od njih je bila upravo direktorka Doma. Međutim, ona na prvom testiranju nije bila pozitivna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here