Privatna arhiva
Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da delegacija Beograda na dijalog u Briselu ide da se bori jer je to, kaže, jedino mesto gde možemo da razgovaramo.

Petar Petković je rekao da Priština generiše “užasno tešku” atmosferu pred nastavak dijaloga u Briselu.

Cilj svega toga, prema njegovim rečima, jeste da se potkopa dijalog i izvrši pritisak na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

“Imate veliki pritisak na Beograd i Vučića, a sa druge strane veliku podršku od strane zapada prema Kurtiju koji se ponaša tako da niko na zapadu ne reaguje na provokacije, uvrede, pretnje jer je Kosovo čedo zapadnih sila i da ga ne treba kritikovati i kad pogreši, a Beograd treba”, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Naša delegacija, kako kaže, ide u Brisel da brani poziciju Beograda.

“Vučić je juče iz srca rekao u Prohoru Pčinjskom – borićemo se hrabro, istrajno i vodićemo računa o budućnosti nas i naše dece”, istakao je Petković.

Podsetio je da je Kurti na samitu u Tirani pod noge bacio regionalnu i ekonomsku saradnju Zapadnog Balkana, koja bi pomogla da se prevaziđu problemi.

“On odbacuje dogovorenu deklaraciju jer želi da piše Republika Kosovo, a to je za nas neprihvatljivo”, napomenuo je direktor Kancelarije za KiM.

Više od 60 incidenata od početka godine

Dodao je da je istog dana episkop Teodosije služio liturgiju u Hramu Hrista Spasa u Prištini, nakon čega je, kaže, od albanskih političara krenula bujica najgorih napada i izjava.

“Dok vidite studente iz Prištine kako grafitima i uvredama mržnje skrnave crkvu, sve to nemo posmatra albanski policajac. Da li oni mogu da budu onda zaštitnici srpskih crkava i manastira, kako Kurti piše u pismima Unesku”, zapitao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da je od početka godina bilo više od 60 incidenata, što je već dve trećine u odnosu na celu prošlu godinu.

“Kako ćemo njih da zaštitimo, naše ljude koji žive u Metohiji, u selima okruženi Albancima. U Brisel idemo da se borimo jer je to jedino mesto gde možemo da razgovaramo, a to je bolje nego da imamo incidente na terenu. Bolje pregovarati nego ratovati. Vodimo računa o budućnosti, stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana. Da bismo mogli da nastavimo sa stranim direktnim investicijama, moramo da pregovaramo i imamo stabilnost”, naglasio je Petković.

Srbima na Kosovu i Metohiju poručio je da će Beograd u Briselu insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština.

“Da idemo u pravcu budućnosti, to je neophodno i Srbima i Albancima. Nama je usud da živimo jedni sa drugima ili jedni pored drugih na KiM, i moramo da se dogovorimo o našoj budućnosti”, istakao je Petković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here