Privatna arhiva
Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je za RTS da su dogovorom Beograda i Prištine sačuvane srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, kao i mir i stabilnost. Istakao je i da je to prvi korak ka normalizaciji odnosa i ukazao da Srbi neće odustati od KM tablica.

Beograd i Priština postigli su dogovor o ličnim kartama, saopštio je sinoć visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, a Petar Petković, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS rekao je da je reč o veoma važnoj i značajnoj odluci nakon duge i teške diplomatske borbe poslednjih nedelja predsednika Aleksandra Vučića.

– Uspeli smo da se dogovorimo i da dobijemo garancije EU, što je za nas bilo najvažnije, a što zapravo znači da smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, odnosno koji imaju prebivalište na prostoru naše južne pokrajine – navodi Petković.

Objašnjava da srpske lične karte, a samim tim, kako kaže, postojanje države Srbije na prostoru KiM i dalje važi, kao i da će Srbi koristiti isključivo svoja dokumenta, koja izdaje Republika Srbija.

– Bilo smo na pragu ozbiljne krize i sukoba, koje je želeo pre svega Aljbin Kurti na severu KiM, da zapali ponovo bure baruta na prostoru Zapadnog Balkana. Uspeli smo da se dogovorimo i pronađemo rešenje – kaže Petković.

Ističe da je to “prvi korak ka normalizaciji odnosa”, kada je reč o poštovanju sporazuma o slobodi kretanja.

– Nas čekaju razgovori i po pitanju tablica, gde je situacija dosta teže, jer Aljbin Kurti odbija da prihvati KM tablice, s obzirom na to da Srbi na KiM neće odustati od KM tablica, koje izdaje Republika Srbija – navodi Petković.

Naglašava da su sačuvani mir i stabilnost.

– Posebno je važno da smo uspeli da u okviru dogovora izdejstvujemo izjavu, odnosno ‘disklejmer’ – kaže Petković.

Navodi da ‘disklejmer’ zapravo jasno pokazuje da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenta ne priznajemo, niti ćemo “ikada priznati nezavisnost Kosova”.

– To što je dogovoreno je kompromis. To je ono na čemu sve vreme insistiramo. Možemo da idemo napred i da se dogovaramo, ako postoji kompromis – navodi Petković.

Dodaje da je Srbija o dogovoru dobila pisane garancije EU.

– Najbitnije da nema 1. septembra nikakvih jednostranih aktivnosti od strane Prištine. Na administrativnim prelazima 1. septembra se ništa posebno neće dešavati. Nema izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata, uspeli smo da sačuvamo srpske lične karte – kaže Petković.

Prema njegovim rečima, Srbi na KiM su pozdravili dogovor, ne žele sukobe i da žive u strahu.

– Očekujemo deeskalaciju situacije na terenu, normalizaciju, posebno imajući u vidu da poslednjih dana i nedelja gotovo nije bilo intervjua i izjava Kurtija i predstavnika privremenih prištinskih insistucija o ratu, nasilju… – navodi Petković.

Direktor Kancelarije za KiM zaključuje da nema daljeg napretka u odnosima bez početka razgovora o formiranju Zajednice srpskih opština.

7 COMMENTS

  1. Cista kozmetika: Sacuvat cemo licne karte, dobiti Zajednicu srpskih opstina i zauzvrat priznati Nezavisnu Republiku Kosovo???? Jel’vam to taj diplomatski uspeh??? Zivi bili, pa videli.

  2. Samo mi Srbi, Slavimo, porazenje, Kosovsku Bitku, Uluju, i Danas Priznanje Dokumenata republike Kosovo
    Kkad cemo biti posteni i reci sebi istinu.

  3. Republika Srbija je Briselskim sporazumon prihvatila da ne moze izdati dukumenta za srbe van Srbije, znaci sa Kosova ova je cinjenica,A ovaj Petkovic nek prima jos koju platu iz budjeta srbskog naroda da nam plasira te lazi.

  4. Naslov treba ovako da glasi, “priznali smo siptarske licne karte, priznacemo i tablice” jer cega se ovi dohbate sve gube.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here