pixabay.com

Srpski dinar na putu je da zameni evro i dolar u trgovini naftom i gasom s Rusijom. Predsednik Odbora za budžet Državne dume Ruske Federacije Pavel Zavaljni izjavio je da će prijateljske zemlje, one koje nisu uvele sankcije, moći da plaćaju energente u svojim nacionalnim valutama.

Da podsetimo, predsednik Vladimir Putin je kao odgovor na sankcije Zapada zbog ukrajinske krize odlučio da prodaje gas u rubljama. Tako će u prvom redu zemlje EU morati prvo da kupe rublje, čime će održavati kurs ruske nacionalne valute, pa tek onda da idu na Naftnu i sirovinsku berzu u Sankt Peterburgu. Zavaljni je naveo da će neprijateljskim zemljama biti ostavljena mogućnost da plaćaju i zlatom.

– Prevođenje plaćanja za gas rubljama je aktuelno, jer je u uslovima sankcija narušena mogućnost obavljanja posla u dolarima i evrima – rekao je Zavaljni i dodao da se to ne odnosi samo na gas, nego da će neprijateljske zemlje, sviđalo im se to ili ne, morati rubljama da plaćaju i druge energetske (naftu i derivate) i mineralne resurse.

On nije izneo detalje, ali to znači da bi i SAD, na primer, morale rubljama da plaćaju ruski uranijum za svoje nuklearne elektrane kako bi izbegle gašenje reaktora. Takođe i neon, paladijum i platinu za IT industriju ili EU titanijum za proizvodnju putničkih aviona. Međutim, prema Zavaljnom prijateljske zemlje Moskva namerava da nagradi.

– Države koje se nisu pridružile sankcijama protiv Rusije sve ovo mogu da plate u svojim nacionalnim valutama. Na primer, Kina, Turska i Srbija koje mogu da plate ruske energente u juanima, lirama i dinarima – saopštio je Zavaljni meru koja će, ako se ozvaniči, svakako osnažiti ionako stabilnu srpsku nacionalnu valutu.

Berza bitkoina

Zavaljni je dopustio da se u budućnosti trgovina odvija i u bitkoinima.

– Ako bude bitkoina, trgovaćemo i njima. To je apsolutno normalna praksa – rekao je Zavaljni.

Rusko Ministarstvo finansija već je uputilo u Državnu dumu projekat Zakona o kriptovalutama. Dokumentom se predviđa i osnivanje kriptovalutnih berzi i menjačnica, uvodi definicija “rudarenja” i knjigovodstvo za učesnike u tržištu.

Dodatne sankcije

Amerika i EU spremne su da uvedu dodatne sankcije Rusiji, saopštio je Evropski savet. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Rusija neće više moći da koristi energente da bi ucenjivala evropski kontinent i dodala da neće moći da izbegne sankcije. Ona je naglasila da Rusiji neće biti dozvoljeno da zahteva plaćanje u rubljama za naftu i gas. Japan je takođe proširio sankcije Rusiji i zamrzao sredstva za 25 ruskih državljana. Na listi su ruski brodograditelji, elektronski i tehnološki proizvođači, a japanske vlasti su najavile i zabranu izvoza luksuzne robe u Rusiju. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev istakao je da će sankcije Zapada samo ujediniti rusko društvo.