Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu postala je deo nove turističke rute kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih atrakcija u regionu.   

Druga najveća evropska tvrđava na Dunavu, danas širom sveta poznata po festivalu EXIT koji na njenoj turističkoj promociji radi intenzivno već godinama, od ove godine biće još vidljivija u svetskim okvirima.

Svi turisti koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasleđe Balkana, moći će bliže da se upoznaju s Petrovaradinskom tvrđavom zahvaljujući projektu “Creative History Balkans Tour”, koji je pokrenula EXIT fondacija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu, prilikom predstavljanja programske platforme “Tvrđava mira” projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Povodom obeležavanja sto godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma 1919. godine i zvaničnog završetka Prvog svetskog rata, EXIT fondacija će u saradnji s legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono 28. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti i konceptualnu instalaciju pod imenom “One day…”. Pored Exita, ova instalacija će dodatno promovisati Petrovaradinsku tvrđavu, ali i ceo Novi Sad na međunarodnoj sceni kao grad tolerancije, saradnje i kulture.

– Veoma smo srećni što zajedno sa ikonom mirovnog pokreta i savremene umetnosti Joko Ono donosimo prvi veliki spomenik miru na ovim prostorima koji će biti nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije. Kao i projekat “Kreativna istorija Balkana” koji promoviše kulturni turizam i četiri tvrđave Balkana kroz spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleđa, i u slučaju saradnje sa Joko Ono imamo istu fuziju modernog i tradicionalnog. Instalacija koju je uradila Joko Ono urađena je po motivima tradicionalnog broda ”Šajka” koji su koristili vojnici-graničari Vojne krajine, i koji je deo srpskog kulturnog nasleđa – izjavio je Ivan Petrović, predsednik UO Exit fondacije.

Projekat “Creative History Balkans Tour”, koji je fondacija EXIT pokrenula uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na sinergetski spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleđa: tvrđavu Kastel u Banjaluci u Bosni i Hercegovini; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji i tvrđavu Rozafa u Skadru, u Albaniji.

Na konferenciji je prezentovana i jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen način turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasleđa Balkana.

– Ideja Saveta za regionalnu saradnju, koja je implementirana i finansirana od strane EU projekata razvoja turizma i promocije, jeste da se odaberu najbolje kulturne i avanturističke turističke ponude Zapadnog Balkana i da se pretvore u jedan zajednički regionalni turistički proizvod koji će privlačiti više posetilaca u region, zadržati ih duže, i da posete ne jednu već nekoliko lokacija. Projekat ”Kreativna istorija Balkana”, implementiran uz podršku Saveta za regionalnu saradnju, upravo to i radi, a uz sebe ima i najbolji evropski muzički festival, EXIT – rekao je predstavnik Saveta za regionalnu saradnju Nikola Gaon.

Konceptualna instalacija “One day” legendarne Joko Ono biće realizovana u okviru projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, a u sklopu programskog luka

“Tvrđava mira”, koji se bavi afirmisanjem Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umetnost i kulturu, to jest kroz realizaciju umetničkih i kulturnih programa koji promovišu pomirenje ili uključivanje umetnika iz regiona.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad 2021, istakao je da fondacija predstavlja most i poveznicu između ustanova kulture, obrazovnih institucija, vaninstitucionalne scene, kulturnih i kreativnih industrija.

– Približavanje ovih različitih aktera može da iznese neku novu snagu pomoću koje će se Novi Sad predstaviti internacionalnoj publici kao prestižan grad u Srbiji koji je važan i u regionu i u Evropi kao Tvrđava mira. Ono što će Fondacija Novi Sad 2021 iza sebe ostaviti, jesu ljudi, procesi, prostori i programi, a ovaj program je jedan od legata Evropske prestonice kulture – rekao je Milenković.

Savetnica premijerke Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam Ana Ilić rekla je da podrška “Tvrđavi mira” i događajima koji će u narednih mesec dana biti održani u Novom Sadu, ali i celokupnom projektu Novi Sad 2021. Evropska prestonica kulture, jeste nastavak podrške predsednice Vlade svim inicijativama koje dovode do podsticanja kreativnosti i izgradnje jedne drugačije slike Srbije u svetu.

– S tim ciljem je nastala i platforma ”Srbija stvara”, u okviru koje se radi na razvoju sistemskih mera za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i na jačanju kulturne diplomatije i percepcije naše zemlje u inostranstvu – rekla je Ilićeva.

Podršku projektima dao je i Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu Novog Sada, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što se projekti realizuju u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here